« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
MIHAIL GORBAČOV:

Jaka država jedini je način da se pobijedi kriza

Poruka čelnicima razvijenih i zemalja u razvoju koje se nalaze na sastanku G20 u Londonu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Mihail Gorbačov

,

gospodarska kriza

,

svjetsko gospodarstvo

,

G20

,

državni intervencionizam

,

nacionalna gospodarstva

,

državna intervencija

Vladini potezi jedini su način da se obnovi svjetsko gospodarstvo nakon 30 godina slabljenja utjecaja središnje države na nacionalna gospodarstva, napisao je za International Herald Tribune od srijede posljednji sovjetski čelnik Mihail Gorbačov.

Gorbačov je svoju poruku uputio čelnicima razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje se kao skupina G20 sastaju 2. travnja u Londonu na financijskom sastanku na vrhu.

"Ta je zadaća opsegom jednaka izazovu da se izbjegne nuklearna katastrofa, s kojim smo bili suočeni potkraj osamdesetih", kaže Gorbačov koji je za svoju ulogu u potpisivanju sovjetskoga sporazuma sa SAD-om o ograničavanju naoružanja nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Gorbačov kaže da je povlačenje središnje države iz gospodarskoga života, kakvo su uveli negdašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan i britanska premijerka Margaret Thatcher, stvorilo golem financijski balon koji je sad puknuo.

"Stalno se javljaju oni koji i dalje vjeruju u čudesnu iscjeliteljsku moć dereguliranoga tržišta. Ali ljudi se više od njih ne nadaju rješenju", napisao je Gorbačov.

"Sad očekuju da počnu djelovati njihovi izabrani vođe. Ti vođe moraju upotrijebiti alat državne intervencije. Drugoga alata nema", trdi Gorbačov. (hina/metro-portal)

18.03.2009. 17:46:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh