« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SRČANI UDAR

Jaka bol u prsima ne znači nužno da imate infarkt

Liječnici iz sveučilišne bolnice u Pennsylvaniji utvrdili su da ni najjača bol u prsima nije dobar pokazatelj infarkta miokarda, ali vrijedi i obrnuto

Fotografija vijesti
Više o

srčani udar

,

infarkt

,

bolesti srca

Iako je bol u prsima svakako zabrinjavajuća, nije nužno znak srčanog udara, niti naznaka jačine srčanog udara, potvrdila je najnovija američka studija, piše Hina.

Liječnici iz sveučilišne bolnice u Pennsylvaniji, koji su analizirali medicinske kartone 3.000 pacijenata, također su utvrdili da ni najjača bol u prsima nije dobar pokazatelj infarkta miokarda.

"Isto vrijedi i obrnuto. Ako bol nije jaka, to ne znači da nije u pitanju srčani udar", rekla je Anna Marie Chang, suautorica studije objavljene u časopisu Annals of Emergency Medicine.

Na skali od 1 do 10, pri čemu 1 označava stanje bez boli a 10 najveću moguću bol, znanstvenici su registrirali razinu boli 3.000 pacijenata koji su stigli u bolnicu žaleći se na bol u prsima. Potom su ih pratili 30 dana kako bi utvrdili tko je od njih imao naknadnih problema sa srcem.

Utvrdili su da oni koji su osjećali najtežu bol nisi češće oboljevali od srčanog udara ili ga dobili idućega mjeseca u odnosu na pacijente s nižom razinom boli. Bol koja je trajala duže od sat vremena također nije ništa pouzdaniji znak srčanog udara od drugih simptoma.

Bol uzrokovana srčanim udarom nije uvijek locirana u prsima, nego se može osjećati u rukama, čeljusti ili trbuhu, kažu liječnici.

Na neotkrivanje akutnog infarkta miokarda otpada 30 posto od ukupnog broja tužbi za krivo liječenje, a iz bolnica se pogrešno otpušta dva do pet posto pacijenata sa srčanim udarom.

12.08.2011. 15:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh