Jaja i kolesterol - ima li veze ili nema?
Znanstvenici već desetljećima raspravljaju o tome jesu li jaja korisna ili štetna za zdravlje srca
Konzumacija jaja može značajno poboljšati zdravlje srca i smanjiti razinu kolesterola u krvi. Znanstvenici kažu da konzumiranje do jednog jajeta dnevno može povećati količinu važnih metabolita čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, donosi Study Finds.
Iako su jaja puna esencijalnih nutrijenata, znanstvenici već desetljećima raspravljaju o tome jesu li jaja korisna ili štetna za zdravlje srca.
Naprimjer, 2018. godine studija koja je uključivala oko 500.000 odraslih Kineza zaključila je da dnevna konzumacija jaja (otprilike jedno dnevno) rezultira nižim rizikom od bolesti srca i moždanog udara.
Naime, izgleda da su brojni mitovi o jajima koja povećavaju kolesterol i čiju bi konzumaciju trebalo ograničiti na nekoliko komada tjedno uistinu samo mitovi. Novo istraživanje potvrđuje dobrobiti dnevnog unosa jaja, posebice ujutro.
Istraživanje je vodio tim dr. Langa Pana koji je komentirao nedostatak studija koje bi potvrdile prehrambene prednosti konzumiranja jaja na dnevnoj bazi.
''Dosad se nedovoljno istraživalo kako metabolizam kolesterola u plazmi utječe na odnos između konzumacije jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti pa smo željeli popuniti tu prazninu'', otkrio je Pan.
Jaja su povezana s povećanjem dobrog kolesterola
Tim istraživača sa Sveučilišta u Pekingu proveo je spomenuto istraživanje odabirom uzorka od 4778 sudionika, od kojih je 3401 već ranije u prošlosti patio od bolesti srca.
Rezultati su pokazali da ljudi koji redovito, a posebno ujutro, jedu umjerenu količinu jaja obično imaju više proteina u krvi koji se zove apolipoprotein A1. Znanstvenici smatraju da je taj protein glavni građevni blok lipoproteina visoke gustoće (HDL), ili dobrog lipoproteina.
Konkretno, dosljedni konzumenti jaja pokazali su više velikih HDL molekula u krvi, a one pomažu u uklanjanju kolesterola iz krvnih žila i sprječavaju začepljenja. Začepljene arterije značajno povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, a ljudi koji su jeli manje jaja imali su niže razine korisnih metabolita i više razine potencijalno štetnih metabolita u krvi.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar