Jagode snižavaju kolesterol, navalite!
Jagode su se već počele pojavljivati na tržnicama, a sezona stiže, pa kako su znanstvenici dokazali da snižavaju LDL kolesterol i trigliceride
Talijanski znanstvenici s Universita Politecnica delle Marche (UNIVPM) i njihovi španjolski kolege sa sveučilišta u Sevilli, Granadi i Salamanci su svoje nalaze objavili u Journal of Nutritional Biochemistry.
Istraživanje je trajalo mjesec dana, a sudjelovala su 23 zdrava ispitanika.
Pokazalo se kako je svakodnevna konzumacija pola kilograma jagoda povezana sa snižavanjem koncentracije LDL kolesterola i triglicerida do 20%, dok glede koncentracije tzv. dobrog (HDL) kolesterola nisu zabilježene promjene.
Istraživači vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti djelovanjem antocijanina, pigmenta zaslužnog za boju jagoda.
Antocijanini spadaju u flavonoide, antioksidanse već povezane s pozitivnim utjecajem na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Novi komentar