« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TANKERSKA POSLA

Jadran se uništava odlaganjem benzena

Hrvatski pomorci potvrdili su da vlasnici nekih brodova za prijevoz kemikalija izbjegavaju propisane procedure odlaganja opasnog otpada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/Ilustracija)
Više o

opasni otpad

,

Jadran

,

odlaganje otpada

,

benzen

,

MARPOL

Jadransko more opet se našlo na udaru. Prema pisanju Novog lista s brodova za prijevoz kemikalija u Jadran se ispušta visoko kancerogeni ugljikovodik benzen.

Radi se o ispuštanju oko 400 litara tekućine koja zaostaje u spremnicima nakon istovara te opasne kemikalije u talijanskim lukama, kažu hrvatski pomorci koji plove ili su plovili na tim brodovima. To zahtijevaju vlasnici brodova koji su zaključili kako im je odlaganje tog otpada previše skupo pa su se odlučili prikloniti doktrini 'jeftinije je bolje za posao', naravno na štetu jadranskog ekosustava.

Prema međunarodnoj konvenciji MARPOL, čija je potpisnica i Hrvatska, ispuštanje nekih kemikalija dopušteno je, ali isključivo van pojasa teritorijalnog mora, odnosno na udaljenosti većoj od 12 nautičkih milja od obale. Pri tome brzina ispuštanja kemikalija ne smije biti veća od 30 litara na jednu nautičku milju. U slučaju benzena propisana je i gornja granica za odlaganje benzena u moru, a ona iznosi maksimalno 200 litara po brodu.

No, prema tvrdnjama hrvatskih pomoraca obje odredbe se krše jer se s brodova ispušta gotovo dvostruko veća količina tekućine od dozvoljene i to unutar teritorijalnog pojasa mora.

Otkrivanje onečišćenja morskog okoliša benzenom nije jednostavno jer se radi o bezbojnoj tekućini koja vrlo lako isparava, a koja se u industriji koristi kao otapalo, te za proizvodnju lijekova, lakova i boja.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o ovom slučaju kratko su poručili da ako bilo tko ima saznanja o ispuštanju kemikalija u Jadran dužan je to prijaviti nadležnoj lučkoj kapetaniji.

22.02.2010. 09:31:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh