« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Zbog blage arktičke zime usporeno formiranje leda

Zima je na Arktiku bila blaga što je usporilo stvaranje leda, ocijenio je u nedjelju njemački stručnjak za oceanografiju

(Wikipedia)
Više o

Arktik

,

led

,

blaga zima

Dok su veliki dio sjeverne Europe i istok SAD-a pretrpjeli izrazito hladnu i snježnu zimu na Arktiku je ona bila neubičajeno blaga što znači da je formiranje leda bilo sporo i da će se dolaskom ljeta led otopiti na velikom području.

"Ovo se ne može opisati kao hladna zima na Arktiku, ni u pogledu obuhvaćenosti prostora ni u trajanju", rekao je Ruediger Gerdes, fizičar specijaliziran za izračun morskog leda pri institutu Alfred Wegener u Bremerhavenu.

Povlačenje leda smatra se pokazateljem globalnog zagrijavanja.

Prošlog je ljeta prostor morskog leda na Arktiku ostao znatno ispod dugoročnog prosjeka od 7 milijuna četvornih kilometara. Brojka se utvrđuje usporedbom satelitskih snimaka od 1979.

Površina leda je najnižu vrijednost dostigla 2007. s 4,1 milijun četvornih kilometara i tek se blago oporavila 2008. i 2009. no 2010. će također biti godina niskih vrijednosti.

"Što se tiče ove zime ne može se pretpostaviti veći volumen novog leda spram prošle godine jer su temperature bile razmjerno visoke", rekao je Gerdes u razgovoru za agenciju DPA. (hina/metro-portal)

21.02.2010. 19:21:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh