« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BIZARNA POTVRDA

Jača utjecaj talibana u Afganistanu

Potvrda jačanja pobunjeničkih snaga ovaj put je došla sa svadbe na kojoj su Talibani pretukli, obrijali i za stabla vezali svirače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

radikalni islam

Dok su od 1996. do 2001. godine bili na vlasti, talibani su zabranili izvođenje glazbe jer se prema njihovim učenjima protivi islamu. Militanti su se očito vratili i učvrstili položaje u područja na istoku i jugu zemlje gdje se nasilje proteklih godina razbuktalo. Napadaju vladine dužnosnike, policajce, strane vojnike i škole u kojima se podučavaju djevojčice, čemu se također protive.

O sve jačem utjecaju pobunjenika svjedoči i slučaj koji je u ponedjeljak prijavio poglavar sela Merke Kel na istoku Afganistana. On je izjavio kako su Talibani najprije pretukli i obrijali, a potom za stabla svezali skupinu svirača na svadbi koja se odvijala u njegovom selu.

"Svadba je bila na vrhuncu kad je skupina talibana zgrabila svirače i počela ih tući te razbijati intrumente. Potom su ih s užadi vezali za stabla, a ujutro su ih pronašli seljani kad su pošli na molitvu.", rekao je poglavar. Po njegovim riječima, talibani su glazbenicima obrijali glave i prisilili ih da pred seljanima prisegnu kako više nikad neće svirati na svadbama.

Izvor: Hina

15.06.2009. 16:36:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh