Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2009. 16:36:59
BIZARNA POTVRDA

Jača utjecaj talibana u Afganistanu

Potvrda jačanja pobunjeničkih snaga ovaj put je došla sa svadbe na kojoj su Talibani pretukli, obrijali i za stabla vezali svirače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Dok su od 1996. do 2001. godine bili na vlasti, talibani su zabranili izvođenje glazbe jer se prema njihovim učenjima protivi islamu. Militanti su se očito vratili i učvrstili položaje u područja na istoku i jugu zemlje gdje se nasilje proteklih godina razbuktalo. Napadaju vladine dužnosnike, policajce, strane vojnike i škole u kojima se podučavaju djevojčice, čemu se također protive.

O sve jačem utjecaju pobunjenika svjedoči i slučaj koji je u ponedjeljak prijavio poglavar sela Merke Kel na istoku Afganistana. On je izjavio kako su Talibani najprije pretukli i obrijali, a potom za stabla svezali skupinu svirača na svadbi koja se odvijala u njegovom selu.

"Svadba je bila na vrhuncu kad je skupina talibana zgrabila svirače i počela ih tući te razbijati intrumente. Potom su ih s užadi vezali za stabla, a ujutro su ih pronašli seljani kad su pošli na molitvu.", rekao je poglavar. Po njegovim riječima, talibani su glazbenicima obrijali glave i prisilili ih da pred seljanima prisegnu kako više nikad neće svirati na svadbama.

Izvor: Hina

15.06.2009. 16:36:59
http://metro-portal.hr/jaca-utjecaj-talibana-u-afganistanu/18863/