« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Jabučini dani" u Đakovu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hrvoje Kušik/CROPIX)
Više o

Đakovo

,

Jabučini dani

,

jabuke

U Đakovu je danas otvorena dvodnevna gospodarska manifestacija "Jabučini dani" koja je okupila sedamdesetak izlagača.

Ove su godine "Jabučini dani" 7. županijska, 3. regionalna, ali po prvi put i međunarodna izložba jer na njoj, uz izlagače iz Osječko-baranjske i još desetak hrvatskih županija, izlažu i voćari iz Italije, Mađarske, BiH i Srbije (Vojvodine). Predstavljene su brojne suvremene, ali i stare, pomalo zaboravljene, sorte jabuka te prerađevine od tog voća.

"Izložbom 'Jabučini dani' ponovno je potvrđena jabuka kao kraljica voća. Govori to i podatak da je od 2003. do 2008. godine u Osječko-baranjskoj županiji od 2040 hektara novih nasada, 380 hektara pod jabukom", rekla je voditeljica Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) Osječko-baranjske županije Draženka Gutzmirtl.

Naglasila je pokretanje projekta "Jabuka.net" te da izložbu prati i okrugli stol o udruživanju voćara u klaster Slavonske jabuke.

O Operativnom programu podizanja trajnih nasada i mjerama (su)financiranja u voćarstvu, pokrenutima 2004., govorila je izaslanica ministra poljoprivrede Andrea Markonja Hitrec, dok je skup u ime HZPSS-a pozdravila pomoćnica ravnatelja Zavoda Ivka Veić.

O razvoju voćarstva u Đakovštini govorio je predsjednik Udruge voćara "Voćar Đakovština" Josip Đelagić, rekavši kako su đakovački voćari prije deset godina krenuli od nule, a danas raspolažu sa 125 hektara novih nasada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. "Jabučini dani" bit će zatvoreni sutra.

Organizatori su HZPSS i Udruga voćara "Voćar Đakovština", a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo. (HINA)

03.10.2008. 16:19:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh