« Komentari
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
DRŽAVNA MATURA

Ja znam koje je boje Juditin prsten!

Nije se teško složiti s mišljenjem maturanata da su ovaj test sastavljale prepotentne i umišljene budale

Ovo nije Juditin prsten ...
Ovo nije Juditin prsten ... (Arhiva)
Više o

test

,

državna matura

,

hrvatski jezik

,

boja

,

juditin prsten

Državna matura svake godine sve više liči na kineske završne ispite, sve mi se čini. Pred petnaestak dana čitali smo o klincima koje spajaju na infuzije pod normalno, koji padaju s nogu i bore se doslovno do zadnje kapi krvi za svoje mjesto na fakultetu.

Razlika između kineskih i hrvatskih školaraca ipak je povelika. Kinezi se bore za mjesto u najpropulzivnijem svjetskom gospodarstvu, koje će ih već na prvoj godini faksa uočiti ako išta vrijede. Naši se bore za upis na ... neki fakultet. Koji? Pa, koji ih zapadne na lutriji ... a nakon toga, ako bog da kakve veze, možda se i uhljebe u kakvoj državnoj službi, a ako imaju manje sreće, dopast će ih neki moderni 'rvacki robovlasnik.

Tako je već prvi ispit dao do znanja da nešto smrdi do neba i ove godine. Paljba putem mobitela roditeljima nakon pisanja testa iz hrvatskog ubrzo se prometnula u koncentriranu vatru po forumima i Fejsu, gdje su nezadovoljni maturanti rigali vatru po svima.

Intenzitet je bio tolik da se već sinoć oglasio i resorni ministar. Iako po struci liječnik, a po interesima dizač utega, odlučio je reagirati na pravi britanski način - prvo je skinuo odgovornost sa sebe i prebacio je na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi državnu maturu, pa je isti pozvao da im dostave testove ne bi li oni u Ministarstvu oformili vijeće mudraca iz materinjeg nam jezika koji će pokušati riješiti test. 

Ravnatelj Centra Sirovatka ukazao se danas u Ministarstvu, a koliko će trajati sastanak, to znaju samo zvijezde ... Korist od svega teško da će biti velika. 

Pitanja poput boje Juditina prstena iz Marulićeve srednjevjekovne uspješnice, tona Voltaireove Candide, broja ljudi na brodu i slične stvarčice teško da će pokazati poznavanje hrvatskog jezika, kako bi se na forumima reklo IMHO ...

Naravno ima klinaca koji se bune bez razloga što ne može umanjiti opravdanost njihovog gnjeva. Tako se povela rasprava o tome kako se piše Harryja Pottera? Žalosno je stvarno da maturanti pišu Harry Pottera, Harry-ja Pottera i slične besmislice. Dragi profesori, to je ono što ste ih u prvom redu trebali naučiti pa ne bismo imali nepismene diplomante. Koje je boje Juditin prsten stvarno je "znanje" koje ne bi trebalo utjecati na bilo čiji upis na fakultet. 

Da zaključim, ja znam koje je boje Juditin prsten, naravno ... no, neću vam reći, googlajte :) - možda će vam pomoći. Nije znala ni moja punica, inače izuzetno zahtjevna profesorica hrvatskog jezika u mirovini koja se složila s mišljenjem jednog po portalima citiranog maturanta: "Ovaj su test sastavljale prepotentne budale!"

I eto ti vraga ... napišeš tekst, a tek onda shvatiš da je prije pitanja o Juditinom prstenu bio i citat ... Sad bi možda bilo vrijeme oplesti po profesorima, koji djecu nisu uspjeli naučiti niti osnove dijalekata hrvatskog jezika (a najvjerojtnije nisu ni mogli jer nije u programu) i po djeci kojoj bi komplicirano bilo i pitanje "Koja rijeka teče ispod Savskog mosta"... no, to je toliko sklizak teren da na njega neću uletavati ovako naglavačke :)

Sve u svemu, evo testa ovdje, pa ga riješite ako možete!! :)

Piše: Metronom
24.05.2012. 14:59:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ana
  24.05.2012. 17:57
  Da, nisu znali koje je boje Juditin prsten, ne znam ni ja. Ali prije pitanja su imali ovaj stih- Svitlo čarljeniti je rubin na parstih. Pitajte sada svoju punicu da li bi znala koje je boje Juditin prsten.
 2. avatar
  Marija
  24.05.2012. 17:59
  "Svitlo črljeniti ja rubin na prstih,"
 3. avatar
  ae
  24.05.2012. 23:03
  prsten je bio crven, a bio je i ulomak prije pitanja tako da..
 4. avatar
  Mark
  25.05.2012. 02:12
  Potpuno promašen tekst :) obzirom da su imali tekst iz kojeg bi i debil mogao zaključiti da je prsten crven, ali to se prešućuje, lakše je otići kući plačući, ne plaćući kako su također neki maturanti mislili da je ispravno :)
  I smiješno je da se jedno jako jednostavno pitanje predstavlja kao nekakvo jako teško, ali eto...
 5. avatar
  Noćna smjena dostava
  25.05.2012. 03:17
  Ne kužim čemu paljba po Jovanoviću, trenutno on nema veze sa time. Međutim ekipu koju je on sazvao u vijeće donijeti će odluku kako Mamić mora iz Dinama.
 6. avatar
  Zvjezdana
  27.05.2012. 17:44
  Slobodna sam društvo informirati da riječ "ja" nije zatipak od "je" nego znači "stade". "Črljeniti" nije pridjev nego infinitiv, kao i plaviti, a "parstih" nije neki vrag od prstena nego plural od "prsti". Dakle, stadoše se crveniti su se i plaviti rubin(i) i safir(i) na prstima Juditinim, pretpostavila bih na zlatnom prstenju, a biser(je) se bijelilo po rukavima i na grudima. Maturanti sasvim sigurno nisu dužni razumjeti Marulićevu čakavštinu bez pomoći komentara (koji je, vjerujem, izostao u polaznom tekstu). A naravno, boju prstena ne određuje boja kamena, nego materije od koje je napravljen kolut. Dakle je ovo pitanje sasvim sigurno promašaj.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh