« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SJEĆANJE NA MAJKU

J.K. Rowling donirala milijune za istraživanje multiple skleroze

Autorica "Harryja Pottera" donirala je 10 milijuna funta (88,5 milijuna kuna) za otvaranje nove klinike za istraživanje multiple skleroze, bolesti od koje je umrla njezina majka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

J. K. Rowling

,

donacija

,

neredi u Britaniji

Klinika, koja će biti u sklopu Sveučilišta u Edinburghu, u Škotskoj, nosit će ime autoričine majke Anne, a J.K. Rowling rekla je kako se nada da će postati svjetsko središte za istraživanja neuroloških bolesti.

"Upravo sam napunila 45 godina, a to je dob u kojoj je moja majka Anne umrla od komplikacija povezanih s multiplom sklerozom, od koje je bolovala", stoji u njezinoj pisanoj izjavi objavljenoj u utorak."Znam da bi ona više željela da je njezino ime na ovoj klinici nego ispod neke statue, na nekom cvjetnjaku ili spomen-ploči, pa je ovo donacija i u njezino ime, u znak zahvalnosti za sve što mi je dala tijekom svojega prekratkog života", stoji u izjavi.

Ovo je dosad najveća pojedinačna donacija J.K. Rowling, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 500 milijuna funta, koje joj je donio svjetski uspjeh sedam knjiga o dječaku čarobnjaku. To je ujedno i najveća pojedinačna donacija koju je dosad dobilo edinburško Sveučilište.

Regenerativna neurološka klinika Anne Rowling uspostavlja se nakon Centra za istraživanje multiple skleroze u Edinburghu, rodnom gradu J.K.Rowling, u čijem je osnutku i ona sudjelovala.U novome centru proučavat će se i druge degenerativne bolesti, poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingdonove bolesti, koje su, poput multiple skleroze, progresivne i neizlječive. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 16:39:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh