« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BIJELA OKTAVA

Izvrsna poljska filharmonija oduševila Zagreb

Maestro Tonči Bilić predvodio izvedbe djela Igora Kuljerića i Witolda Lutosławskog, a Ivana Bilić izvela solističku dionicu Kuljerićeva Koncerta za marimbu

Poljski filharmoničari iz Wroclawa
Poljski filharmoničari iz Wroclawa (ZF)
Više o

Tonči Bilić

,

Bijela oktava

,

Witold Lutoslawsky

,

filharmonija

Glazbenici Filharmonijskog orkestra Witolda Lutosławskog iz Wrocława oduševili su Zagreb i još jednom potvrdili da su izvrstan orkestar! Koncert je održan u Bijeloj oktavi u sklopu Muzičkog biennala - našega najvećeg festivala suvremene glazbe, u koprodukciji MBZ-a i Zagrebačke filharmonije.

Gosti iz Wrocława zabilježili su brojna gostovanja u najvećim koncertnim dvoranama Europe, a u Zagrebu su se predstavili atraktivnim programom pod ravnanjem našega uglednog dirigenta Tončija Bilića.

U prvom dijelu koncerta ovi izvrsni Poljaci podsjetili su nas na velikog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića, čiju 5. obljetnicu od nenadane smrti obilježavamo upravo u travnju ove godine. Koncert je tako otvoren Kuljerićevom Koralnom predigrom, a u nastavku programa skladateljeva kći, sjajna marimbistica Ivana Bilić na briljantan je način izvela očev Koncert za marimbu / Koncert za Ivanu.

U drugom dijelu večeri članovi Filharmonije iz Wrocława predstavili su i dva djela svojega "zaštitnika", slavnog poljskog skladatelja Witolda Lutosławskog. Uz Zbor Hrvatske radiotelevizije izveli su Tri poeme Henrija Michauxa - djelo koje je i praizvedeno upravo u Zagrebu, na Muzičkom biennalu 1963. godine. A potom je maestro Bilić poveo orkestar u izvedbi još jednoga antologijskog ostvarenja Lutosławskog - njegova Koncerta za orkestar.

Vrijedilo je doživjeti ove izvrsne Poljake i glazbu Kuljerića i Lutosławskog - a bez ikakve sumnje vrijedit će biti u dvorani i za tjedan dana u petak 15.4. na MBZ-u:

U Crvenu oktavu Zagrebačke filharmonije dolaze naš slavni hornist Radovan Vlatković i još jedan veliki Poljak - maestro Krzysztof Penderecki! Zaista, izvrsnim glazbenim doživljajima nema kraja.

09.04.2011. 11:37:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh