« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VAŽNA SPOZNAJA

Kosor: Izvoznici su glavni pokretači rasta i razvoja

Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt dubinske analize hrvatskog izvoznog potencijala

(Goran Mehkek/ CROPIX )
Više o

Jadranka Kosor

,

Hrvatski izvoznici

,

program oporavka

Hrvatski izvoznici lideri su hrvatskoga gospodarstva, pokretači rasta i razvoja i moraju imati potporu Vlade i svih ministarstava, kazala je danas na V. konvenciji hrvatskih izvoznika predsjednica Vlade Jadranka Kosor poručivši izvoznicima da snažno i odlučno idu naprijed.

Za izneseni podatak iz ankete Hrvatskih izvoznika o tome da 85 posto izvoznika podržava vladin program gospodarskoga oporavka i vjeruje da će ga Vlada provesti, premijerka Kosor je rekla da je respektabilan i predstavlja veliku podršku.

Iznoseći podatke da je izvoz u prva tri mjeseca ove godine porastao više od tri posto, a da je uvoz smanjen oko 11 posto, premijerka je kazala kako vjeruje da će u drugom tromjesečju izvoz zabilježiti još veći rast.

S ciljem snimanja postojećeg hrvatskog izvoznog potencijala kazala je da je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo projekt dubinske analize toga potencijala da bi se po sektorima točno utvrdilo trenutačno stanje te izradili programi za dalje aktivnosti.

Naglasivši da je definitivno došlo vrijeme za hrabre i odlučne, kao i za iskorak na nova tržišta, kazala je i da će cijela Vlada raditi na ohrabrivanju onih koji imaju potencijala te uklanjanju prepreka za njihovo probijanje na tržišta.

Vlada radi na uklanjanju prepreka i dodatnim mjerama za potpore izvoznicima, kao i općenito na stvaranju jače poduzetničke i investicijske klime u Hrvatskoj koja često puta nije baš prijateljska, rekla je premijerka.

Najavila je da će se vrlo brzo predstaviti strateški okvir za razvoj koji će se odnositi na razdoblje od 2010. do 2013. godine, gdje će na jednom od najvažnijih mjesta biti upravo jačanje poduzetničke klime u Hrvatskoj kao potpora svima koji dobro rade.

Sve mjere iz programa oporavka će se provesti

Za program gospodarskog oporavka istaknula je da dvojbe nema, da se mora provesti bez ostatka svaka mjera i da se ni od jedne neće odustati.

Program se može nadograđivati poboljšicama, ali od njega se nikako neće odustati niti će se križati ijedna mjera ni datumi njihove provedbe, naglasila je, napominjući da svi trebaju uprti iz sve snage, a ako netko iz državne uprave to neće neka odmah to na početku kaže.

Hrvatskim izvoznicima je poručila i da sa svim prijedlozima dođu u Vladu te da će Vlada učiniti sve što je moguće u suradnji s njima kao i sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima.

Kazala je da je u ovoj godini cilj i završetak pregovora za ulazak u EU, što će također dovesti do drugačije perspektive za izvoznike, ali i gospodarstvo u cjelini.

Kosor je na konvenciji uručila nagradu Zlatni ključ najboljem velikom izvozniku 2009. godine tvrtki Končar Energetski transformatori.

11.05.2010. 13:56:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh