« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DARINKO KOSOR

Ovu kriznu godinu ne treba opterećivati novim poskupljenjem struje

Predsjednik HSLS-a poručio je danas kako ne treba žuriti s poskupljenjem cijene električne energije jer za to nema nikakvih tržišnih razloga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/Cropix)
Više o

poskupljenje

,

HSLS

,

električna energija

,

Darinko Kosor

Najprije bi, kako je rekao na konferenciji za novinare, trebalo restrukturirati elektroenergetski sektor, da bi se uopće moglo razmatrati treba li poskupjeti cijena električne energije.

Po njegovom mišljenju, 2010. kao godinu teške gospodarske krize ne bi trebalo opterećivati novim poskupljenjem električne energije. Energetika je hrvatski strateški interes te bi, po ocjeni HSLS-a, trebala biti pokrivena posebnim ministarstvom.

Kosor je također rekao kako želi znati što je HEP spreman napraviti u racionalizaciji svog poslovanja te koliko su spremni smanjiti svoje troškove. HSLS predlaže korištenje OIB-a za grupiranje socijalno ugroženog stanovništva, kojima bi država trebala, do određene granice, plaćati potrošenu energiju.

Po riječima predsjednika HSLS-ovog Odbora za energetiku i okoliš Ivice Toljana, HEP bi trebao ponuditi nove tarifne modele za prodaju električne energije, a predlaže se i da sve investicije koje je Vlada stavila u svoje prioritete, a riječ je o novim elektranama, budu financirane privatnim kapitalom ili u suradnji s HEP- Proizvodnjom.

HSLS traži i promjenu načina rada HERA-e, smatrajući kako se mora vratiti uloga Vijeća koje čini četiri ili pet eksperata, kao glavnog tijela rada agencije.Također predlažu i osnivanje poduzeća koje bi učinkovito pomoglo pripremu i izgradnju objekata iz obnovljivih izvora.

Ističući kako HSLS podržava Vladin program gospodarskog oporavka, Kosor je rekao kako su HSLS-ovi prijedlozi o restrukturiranju elektro-energetskog sustava upućeni i predsjednici Vlade Jadranki Kosor te stručnoj skupini koja je radila na Programu gospodarskog oporavka.

HEP-ovu kupovinu skupe struje i prodaju iste po jeftinijoj cijeni TLM-u Kosor smatra "samo jednom od loših odluka uprave HEP-a".Po njegovoj ocjeni, očito se radilo i o nestručnosti jer, kako je kazao, ne mogu ljudi koji nisu stručnjaci obnašati važne funkcije i donositi važne odluke u pitanjima gdje se raspolaže milijardama kuna.

Upitan o tome je li potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič ponudila ostavku premijerki Kosor nakon nereda na utakmici Dinamo-Hajduk, Darinko Kosor je rekao kako "ne bi rekao da je to bila direktna ostavka, već jedan razgovor između potpredsjednice Vlade i predsjednice Vlade". Dodao je kako je dobro da se svaki političar koji participira u Vladi, kada se nešto loše dogodi smatra odgovornim. "U razgovoru s predsjednicom Vlade dogovoreno je da se ide dalje u zakonske reforme te da se usvoje oni prijedlozi za koje se potpredsjednica Adlešič zalagala prije godinu dana", zaključio je Kosor. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 14:19:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh