« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ČVRSTI DOKAZI

Izvješće IAEA: Iran razvija nuklearno oružje

Sjedinjene Države i druge zapadne sile sumnjaju da je iranski nuklearni program usmjeren prema razvoju oružja, iako Teheran tvrdi da je u miroljubive svrhe

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

IAEA

,

pregovori SAD Iran

,

Iran nuklearni program

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je do sada najdetaljnije izvješće koje sadrži brojne optužbe da iranski nuklearni program nije usmjeren isključivo prema mirnodopskim svrhama, kako tvrdi ta zemlja, već i prema razvoju oruža te vojnoj uporabi, javlja Hina.

Diplomati su rekli da će izvješće IAEA, čija se objava očekuje u utorak ili srijedu, sadržavati više podataka nego što ih je ta UN-ova agencija prethodno objavila o tajnim naporima Irana da razvije tehnologiju za izradu nuklearnog oružja, uključujući i računalne modele nuklearne bojeve glave. Oni tvrde da studija IAEA ne nudi drugo objašnjenje za te napore Irana, osim da nastoji razviti nuklearno oružje.

Iako je i u prethodnim izvješćima IAEA izražavala zabrinutost da Iran razvija nuklearne bojeve glave i balističke rakete za njihovu isporuku, diplomati su kazali kako se od nadolazećeg izvješća očekuje da te optužbe budu konkretnije.

Sjedinjene Države i druge zapadne sile sumnjaju da je iranski nuklearni program usmjeren prema razvoju oružja, iako Teheran tvrdi da je u miroljubive svrhe.

SAD traži priliku da poveća pritisak na Iran, uključujući moguće jačanje postojećih sankcija iranskom financijskom i bankarskom sektoru, uz dodatni politički pritisak. Sve to SAD može primijeniti sam ili u koordinaciji sa saveznicima, ali se Washington također nada da će UN i druge međunarodne organizacije dodatno diplomatski izolirati Iran, navodi CNN.

07.11.2011. 07:45:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh