« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROSVJEDI

Izvanredno stanje u Jemenu, nasilje na ulicama Sirije

Snage sigurnosti su ubile četiri prosvjednika u Siriji, više od 40 poginulih u sukobima u Jemenu

Jemen
Jemen (YouTube)
Više o

Jemen

,

Sirija prosvjed

Nakon žestokih sukoba prosvjednika sa snagama reda, jemenski predsjednik Ali Abdalah Saleh proglasio je izvanredno stanje, prenosi Hina.

"Vijeće za nacionalnu obranu proglasilo je izvanredno stanje u zemlji", kazao je Saleh, koji predsjeda tim tijelom.

Prosvjednici u Sani traže odlazak Saleha koji se na vlasti nalati već 32 godine. Prema izjavama očevidaca, vojnopolicijske snage, raspoređene i po krovovima kuća i zgrada, otvorile su vatru na prosvjednike okupljene kod sveučilišta.

U današnjem je sukobu, osim 40 smrtno stradalih, više od 200 ljudi ozlijeđeno.

Sukobi prosvjednika i policije u Siriji, četvero ubijenih

U južnosirijskome gradu Deri u petak su izbili sukobi između snaga sigurnosti i prosvjednika koji traže prestanak korupcije u kojima su prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava ubijena četiri prosvjednika, objavile su agencije.

"Sukobi traju. Žestoki su", rekao je za Reuters jedan stanovnik.

Snage sigurnosti su ubile četiri prosvjednika, a stotine ranile u Deri, rekao je agenciji France Presse aktivist organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Video snimka objavljena na Facebooku pokazala je prosvjednike u Deri kako izvikuju slogane protiv sirijskog tajkuna Ramija Maklufa, rođaka predsjednika Bašara el Asada koji je vlasnik nekoliko velikih poduzeća.

"Maklufe, lopove", vikali su deseci prosvjednika.

France Presse javlja da je do prosvjeda došlo i u Damasku. Snage sigurnosti u civilu rastjerale su u petak prosvjednike ispred džamije Omejida.

Još se ne zna što je izazvalo kaos, ali na Facebooku je skupina nazvana Sirijska revolucija 2011., koja je pozvala na demonstracije poslije molitve u petak, pokazala skupinu muškaraca u džamiji kako viču "Nema Boga do Boga" i "Sloboda, sloboda".

18.03.2011. 20:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh