« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VEČERNJE NOVOSTI

Izručenje kapetana Dragana tek 2012.?

Australija će o izručenju Dragana Vasiljkovića koji je u Hrvatskoj osumnjičen za ratne zločine odlučiti tek 2012., pišu Večernje Novosti

Kapetan Dragan
Kapetan Dragan (Mate Basić /CROPIX )
Više o

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, nalazi se u zatvoru u Australiji, a do mogućeg izručenja Hrvatskoj neće doći do 2012. godine, piše beogradski dnevnik "Večernje novosti", prenosi Hina. 

Ne navodeći izvor informacije, list piše kako o novoj žalbi Vasiljkovića, odnosno Daniela Sneddena, kako glasi njegovo australsko ime, na australskom Saveznom sudu neće biti raspravljano barem do kolovoza ove godine. Dodaje se kako se, ukoliko sudci odluče saslušanje prebaciti sudskom vijeću, ono ne bi moglo sastati prije studenoga.

Podsjećajući kako Vasiljković u zatvoru čeka da ministar unutarnjih poslova Australije odluči o izručenju Hrvatskoj, list navodi kako bi se, prema posljednjim informacijama, proces mogao produžiti i do 2012. godine.

Kako su sredinom prosinca javili australski mediji, Vasiljković je podnio još jednu žalbu australskom Saveznom sudu u pokušaju da spriječi svoje izručenje Hrvatskoj. Konačna odluka o izručenju Vasiljkovića u rukama je ministra unutarnjih poslova Brendana O'Connora od svibnja 2010., nakon što je Visoki sud odobrio njegovo izručenje.

O'Connorov ured je potvrdio da ministar neće donijeti odluku o izručenju dok je u tijeku postupak pred Saveznim sudom. Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Vasiljković se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydneyu.

12.02.2011. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh