« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SAŠIVENA TIJELA

Izraelski vojni forenzičari krali organe mrtvih Palestinaca

Do prije deset godina uzimani su dijelovi tijela poput kože, rožnice, kostiju, srčane klijetke, a tijela su vraćana obiteljima sašivena od trbuha do grla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

crno tržište

,

krađa organa

Prema pisanju agencije Associated Press, Izraelska je vojska do unazad deset godina uzimala organe iz mrtvih Izraelaca, Palestinaca i stranaca i to bez znanja njihovih obitelji.

Javnost je uzburkalo priznanje doktora Jehude Hissa, bivšeg načelnika vojnog forenzičkog instituta Abu Kabir, o toj praksi koju je prenio Channel 2. Vojska je odmah nakon toga reagirala priopćenjem u kojem se navodi da su takve aktivnosti prestale prije deset godina i da se više ne događaju. Navodno su uzimani dijelovi tijela poput kože, rožnice, kostiju, srčane klijetke i sl.

Inače, intervjuu s Hissom snimila je još 2000. godine američka antropologinja i ekspert za pitanja ilegalne prodaje organa Nancy Scheper-Huges. Ona je odlučila objaviti te snimke zbog jednog članka u švedskom tabloidu Aftonbladetu, u kojem je novinar Donald Boström optužio izraelske vojnike da su ubijali Palestince zbog organa. Navodno su Palestinci dobivali mrtva tijela svojih sinova, očeva i djece bez organa, sašivena od trbuha do grla. Izrael je, naravno, takve optužbe pobio.

Hiss, koji je smijenjen još 2004., ali ne i optužen, naglasio je u intervjuu da institut nije prodavao organe na crnom tržištu. Osobe kojima su uzimani organi bile su ili žrtve nesreća ili sukoba između Palestine i Izraela. No, neke su umrle i od raznih bolesti.

21.12.2009. 18:25:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dino
    23.12.2009. 07:38
    Pa oduvjek je Izrael bio Fasisticka tvorevina kojoj je dozvoljen svaki zlocin,pokrice-Holocash.Bog i Sretni Vam Blagdani.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh