« Svijet
objavljeno prije 13 godina
GODIŠNJICA KATASTROFE

Izrael: Zbog "Nakbe" mobilizirane tisuće policajaca

Sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga bilo je tijekom noći u arapskim dijelovima Istočnog Jeruzalema

Izrael u stanju pripravnosti
Izrael u stanju pripravnosti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

policija

,

Nakba

,

mobilizacija

Tisuće izraelskih policajaca mobilizirano je u nedjelju na osiguranju u Istočnom Jeruzalemu i na sjeveru Izraela uoči početka obilježavanja godišnjice "Nakbe" (katastrofe), palestinskog egzodusa nakon osnivanja države Izraela u svibnju 1948. godine, javlja Hina.

"Mobilizirali smo tisuće policajaca i razmjestili ih na osjetljiva područja, posebice u Istočnom Jeruzalemu i području Wadi Are", većinom Arapima nastanjenom području sjevernog Izraela, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld. "Naše su snage na najvišoj razini pripravnosti i neće tolerirati kršenje javnog reda", dodao je.

Sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga bilo je tijekom noći u arapskim dijelovima Istočnog Jeruzalema. Osam policajaca je ozlijeđeno, a 13 Palestinaca ukupno je uhićeno od petka.

Zbog straha od nasilja izraelska vojska zatvorila je Zapadnu obalu od ponoći i tako će biti sljedeća 24 sata.

Prije 63 godine oko 760.000 Palestinaca napustilo je ili je bilo prisiljeno napustiti Izrael. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

15.05.2011. 10:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh