« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
DER SPIEGEL:

Izrael tajno naoružava podmornice nuklearnim raketama?

Ako je vjerovati njemačkom Der Spiegelu, Izrael na svoje podmornice proizvedene u Njemačkoj instalira projektile s nuklearnim glavama

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

nuklearno oružje

,

izraelsko nuklearno oružje

,

podmornice

Njemački Der Spiegel danas je na svojim internetskim stranicama objavio kako Izrael na svoje podmornice izgrađene u Njemačkoj potajno stavlja krstareće projektile koje mogu nositi nuklearne bojne glave, prenosi Hina.

Njemačka je dosad izgradila tri podmornice na konvencionalni pogon za Izrael, tri trebaju biti isporučene do 2017. godine a njemački list navodi da Izraelci razmatraju nabavku još tri podmornice. Spiegel kaže da je proveo opsežno istraživanje i doznao da rakete mogu biti lansirane s podmornica uz pomoć dosad tajnog hidrauličkog sustava.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je da bi Nijemci trebali biti ponosni što su pomogli osigurati dugoročni opstanak Izraela. Njemačka je dosad opovrgavala da zna za bilo kakvo postavljanje nuklearnog oružja na podmornice koje isporučuje Izraelu. Izrael nikada službeno ne komentira informacije vezane za njegov nuklearni program.

Spiegel također piše da je njemačka vlada nedavno potpisala ugovor o isporuci šeste podmornice pri čemu je kancelarka Angela Merkel napravila velike ustupke. Ne samo da Berlin financira jednu trećinu od cijene podmornice koja iznosi 135 milijuna eura nego je i plaćanje ostatka cijene odgođeno do 2015. godine.

Zauzvrat je njemačka strana tražila zaustavljanje politike naseljavanja okupiranih područja, dovršenje projekta pročišćavanja otpadnih voda u Pojasu Gaze koji financira Berlin, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije dosad ispunio nijedan uvjet, piše Spiegel.

03.06.2012. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh