« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ARBEIT MACHT FREI

Izrael šokiran krađom natpisa iz Auschwitza

Memorijalni centar Yad Vashem krađu natpisa je nazvao napadom na sjećanje na holokaust

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

holokaust

,

Auschwitz

,

Yad Vashem

,

Arbeit macht frei

,

Avner Shalem

Izraelski memorijalni muzej žrtavama holokausta Yad Vashem izrazio je u petak "šokiranost" krađom natpisa "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa) iznad ulaznih vrata u nekadašnji nacistički koncentracijski logor smrti Auschwitz.

"Ostao sam šokiran saznanjem da je ukraden natpis, koji je postao simbolom ubojstvu šest milijuna Židova u holokaustu", rekao je Avner Shalem, predsjednik Yad Vashema.

Krađu natpisa nazvao je "napadom na sjećanje na holokaust". "Pozivam sve prosvijećene snage svijeta - koje se bore protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije i mržnje, da se zajedno borimo protiv takvih namjera", rekao je Shalev.

Poljska veleposlanica u Izraelu također je osudila krađu kao zločin protiv sjećanja na holokaust. Rekla je Izraelskom radiju kako se čini da je krađa pomno isplanirana jer su vandali iskoristili smjenu zaštitara, koja traje oko šest minuta, kako bi nasilno skinuli natpis.

Izraelski vicepremijer Silvan Shalom krađu je nazvao "odvratnom".

Željezni natpis iznad ulaznih vrata logora ukraden je u petak ujutro. Poljska policija pokrenula je istragu, a mjesne vlasti svu podršku u potrazi.

Nacistički logor Auschwitz-Birkenau osnovan je 1940. u okupiranoj Poljskoj. Više od milijun ljudi, većinom Židova, ubijeno je u logoru koji se prostirao na tri lokacije. Birkenau, poznat i kao Auschwitz II, bio je mjesto masovnih pogubljenja u plinskim komorama. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 15:39:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  18.12.2009. 16:01
  a čude se kad je cijeli svijet šokiran (i zovu to anti semitizmom) masakriranjem palestinaca...
 2. avatar
  18.12.2009. 20:18
  "Pozivam sve prosvijećene snage svijeta - koje se bore protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije i mržnje, da se zajedno borimo protiv takvih namjera".
  Hmm, no problem, osjećam se pozvanim da bombardiram Izrael.

  A krađa, potpuno sam uvjeren da je kriv vlasnik neke banke ili kakve multinacionalke koji si na ulaz neke od svojih tvornica u kojoj po 3. svijetu rade robovi želi postaviti 'autentični' suvenir...
 3. avatar
  nevidljiv_ca
  18.12.2009. 20:44
  Koji antisemitizam da neko poziva kad Zidova Semita nema niti 12% od ukupne populacije svih Zidova u svijetu?Pa samo Izrael okruzuje preko 250 milijuna Semita.Bog!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh