« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
UŽAS

Izrael proširuje kopnenu ofenzivu na Gazu

Izrael je u petak objavio da je spreman 'proširiti' svoju ofenzivu na Gazu, drugog dana kopnene operacije kojom želi uništiti Hamasovu infrastrukturu

Izrael napada pojas Gaze
Izrael napada pojas Gaze (Screenshot YouTube)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

kopnena ofenziva

Oko 260 Palestinaca je poginulo od 8. srpnja kada je zračnim udarima počela izraelska ofenziva, koja je u četvrtak navečer prerasla u kopnenu operaciju čija je zadaća zaustaviti raketiranje izraelskog teritorija. Na izraelskoj strani poginuli su jedan vojnik i civil.

Po UN-ovim podacima, tridesetak tisuća ljudi, bježeći pred bombardiranjem ili napuštajući razorene domove, sklonilo se u objekte te organizacije u Pojasu Gaze, području površine 362 četvorna kilometra gdje se natiskalo 1,8 milijuna duša koje godinama trpe oskudicu zbog izraelske blokade.

Strateški cilj izraelske kopnene operacije, pokrenute nakon deset dana zračnih i topničkih napada, je uništenje tunela kojima se islamistički palestinski pokret Hamas koristi kako bi oružje i ljudstvo ubacio na izraelski teritorij i ondje izvodio napade.

'Naredio sam da se provedu pripreme za mogućnost znatnog proširenja kopnene operacije', rekao je premijer Benjamin Netanyahu na početku vladine sjednice.

'Problem tunela ne može se riješiti samo iz zraka, naši vojnici čine to i na kopnu', istaknuo jeNetanyahu, upozorivši da su tuneli trebali služiti za 'masovan napad' na civile.

Hamas, koji je od 2007. na vlasti u Gazi i koji Europska unija i Izrael smatraju terorističkom organizacijom, rekao je da će 'Izrael skupo platiti' tu kopnenu ofenzivu 'osuđenu na neuspjeh'.

To je prva kopnena ofenziva u Gazi nakon prosinca 2008./siječnja 2009. koja je završila pogibijom oko 1400 Palestinaca, ali nije zaustavila raketiranje izraelskog teritorija.

19.07.2014. 08:03:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh