« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTOČNI JERUZALEM

Izrael odobrio gradnju novih kuća, Abas i Biden osuđuju

Odobrena je gradnja 1.600 kuća u četvrti Ramat Shlomo, dijelu grada koji Palestinci žele za svoju prijestolnicu

(Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

Joe Biden

,

istočni Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska naselja

,

izraelsko-palestinski sukob

,

Ramat Shlomo

Izrael je odobrio izgradnju novih 1.600 domova za Židove u istočnom Jeruzalemu, a ta odluka može zasjeniti posjet potpredsjednika SAD-a Joea Bidena.

Ministarstvo unutarnjih poslova Izraela reklo je da će se kuće izgraditi u četvrti Ramat Shlomo, dijelu grada koji Palestinci žele za svoju prijestolnicu.

Izrael je pripojio istočni Jeruzalem i ondje odbija ograničiti gradnju, dok Palestinci i međunarodna zajednica gradnju ondje smatraju aktivnostima naseljavanja.

Odluka je donijeta dok Biden boravi u posjetu tom području kako bi potaknuo mirovne pregovore.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da on nije znao za plan gradnje.

Abas odmah reagirao

Nakon najave nove gradnje, palestinski predsjednik Mahmud Abas nazvao je predsjednika Arapske lige Amra Musu kako bi ga zamolio da čim prije donese prikladne mjere.

"Abas je nazvao predsjednika Arapske lige Amra Musu kako bi ga zamolio da odmah stupi u vezu s nadležnima kako bi razgovarali o 1.600 stambenih jedinica koje je Izrael odlučio sagraditi u Al Qodsu (arapsko ime za Jeruzalem)", ističe se u priopćenju palestinskog predsjedništva.

"Ova odluka dolazi nakon najave početka gradnje 112 stambenih jedinica u židovskom naselju Beitar Illitu", na Zapadnoj obali, izražava se žaljenje u priopćenju u kojem se dodaje da su "Abas i Musa razgovarali o žurnim političkim mjerama kako bi uzvratili na izraelsku eskalaciju i provokacije".

Biden osudio odluku Izraela

Odluka Izraela da izgradi nove stambene jedinice u naseljeničkoj četvrti u istočnom Jeruzalemu potkopava povjerenje koje je nužno u izraelsko-palestinskom dijalogu, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden u priopćenju objavljenom u Jeruzalemu.

"Osuđujem odluku izraelske vlade da nastavi svoje planove o gradnji u istočnom Jeruzalemu", rekao je Biden koji boravi u službenom posjetu Jeruzalemu.

"Ta odluka, njezin sadržaj i vrijeme njezine objave, uoči skorih pregovora, mjera je koja potkopava povjerenje koje je sada prijeko potrebno i koja se kosi s konstruktivnim razgovorima koje sam imao u Izraelu", dodao je američki dužnosnik. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 22:16:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh