« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SIRIJA TVRDI:

Izrael odlaže nuklearni otpad na Golanu

Prema izviješću sirijskih dužnosnika Izrael već godinama na planini Herman zakopava nuklearni otpad, a UN još uvijek ne istražuje taj slučaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Golanska visoravan

,

Sirija

,

nuklearni otpad

,

Hermon

Sirija je optužila Izrael da je u blizini granice te dvije zemlje, na teritoriju Golanske visoravni koju je Izrael okupirao 1967. godine, odlagao nuklearni otpad.

U izviješću naslovljenom "Patnje sirijskih građana na Golanu", koje je predano UN-u, sirijski dužnosnici optužili su Izrael da je u tunelima na Golanu zakopavao radioaktivni otpad, prenijele su egipatske novine Al-Ahram. Izviješće navodi i kako je Izrael na području planine Hermon kopao tunele s ciljem da u njih sakrije svoje nuklearno oružje. Uz to cijelo je područje prepuno zamki i minirano, izjavili su sirijski dužnosnici.

Sirija je još 2003. godine prijavila Izrael zbog kopanja tunela na Hermonu uz optužbe kako se radi o pokušaju skrivanja otpada iz nuklearne elektrane Dimona. Službeni Tel Aviv tada je priznao iskapanja uz objašnjenje kako se radi o protutenkovskim rovovima.

Ujedinjeni narodi, zbog uobičajenog protivljenja SAD-a, još nisu istražili tvrdnje iz sirijskih optužbi te ostaje nepoznato što se točno po pitanju ilegalnog odlaganja otpada događa na području okupirane Golanske visoravni.

23.09.2009. 17:48:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh