« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UGROŽAVANJE SIGURNOSTI?

Izrael namjerava blokirati humanitarnu pomoć za Gazu

Izraelska mornarica će, ako zatreba i silom, spriječiti međunarodni konvoj brodova koji prevozi humanitarnu pomoć za Pojas Gaze da doplovi do obale palestinskog teritorija

(Wikipedia)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

humanitarna pomoć

"Pokušat ćemo ih na miran način spriječiti da se približe obalama Pojasa Gaze, ali budu li htjeli proći silom, zaustavit ćemo ih", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ygal Palmor.

Izraelska država planira, ne budu li se brodovi htjeli vratiti, pregledati ih i uputiti prema izraelskoj luci Ašdodu, južno od Tel Aviva, a zatim privesti aktiviste na brodovima i protjerati ih.

"Kako su priznali sami organizatori, nije riječ o humanitarnoj akciji, već o provokaciji koja treba, u propagandne svrhe, potaknuti sukob s izraelskom vojskom", dodao je glasnogovornik.

Još je rekao da "čitavu operaciju organizira IHH, turska islamistička organizacija koja je odavno upletena u terorističku djelatnost i usko surađuje s Hamasom" koji nadzire Pojas Gaze.

Zaklada za ljudska prava i humanitarnu pomoć (IHH) je turska nevladina organizacija čiju su djelatnost prije nekoliko godina zabranile izraelske vlasti pod izlikom da ugrožava "sigurnost" izraelske države.

Međunarodna flota koja polazak čeka u ciparskim vodama, treba isploviti prema Pojasu Gaze u subotu u podne, rekla je čelnica pokreta za slobodnu Gazu, dodavši da ju čini pet brodova, jer su dvije brodice imale tehničkih problema. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 14:24:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh