« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
HILLARY CLINTON:

Izrael mora dokazati svoju predanost miru

Clinton je izrazila nevjericu i razočaranje nedavnim potezima izraelske vlade no nije propustila naglasiti kako je SAD i dalje potpuno predan sigurnosti Izraela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

istočni Jeruzalem

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak kako Izrael mora djelima dokazati predanost mirovnom procesu na Bliskom istoku, odbacivši ocjene da su američko-izraelski odnosi u krizi te potvrdivši privrženost SAD-a sigurnosti židovske države.

Clinton je kazala da američki i izraelski dužnosnici vode intenzivne razgovore o tome kako popraviti štetu koju je prošlog tjedna nanijela izraelska najava nove židovske gradnje u istočnom Jeruzalemu, tijekom posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena. Istakla je kako je cilj da se ponovo pokrenu zastali izraelsko-palestinski mirovni pregovori.

"Mi smo uključeni u vrlo aktivne konzultacije s Izraelcima oko koraka za koje mislimo da će pokazati potrebnu predanost (mirovnom) procesu", rekla je Clinton novinarima na zajedničkoj na konferenciji za novinare s irskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Martinom u State Departmentu.

Najava gradnje novih 1.600 židovskih stanova u istočnom Jeruzalemu, koji Palestinci žele učiniti glavnim gradom svoje buduće države, dok je Biden bio u Izraelu, doživljena je kao sramoćenje američke administracija a Clinton ju je nazvala "uvredom".

"Učinjen je značajan napor i s njihove i s naše strane. Znamo kako je to teško, to je vrlo teška, složena materija. No, Obamina administracija je predana rješenju s dvije države, i mi se zalažemo za nastavak pregovora između strana", Hillary Clinton

Bivši američki veleposlanik u Izraelu Martin Indyk je izjavio kako su izraelske desničarske vlade i ranije objavljivale aktivnosti o židovskoj gradnji na okupiranim terotorijima u vrijeme posjeta američkih državnih tajnika, ali se to sada prvi puta dogodilo potpredsjedniku SAD-a.

Oštre kritike iz Washingtona potakle su mnoge političke komentatore da ocijene kako su američko-izraelski odnosi u krizi.

Clinton je ponovo izrazila "nevjericu i razočaranje" prema potezu izraelske vlade, ali je osporila da se radi o krizi.

"Kod mene to ne prolazi. Ja sam tu dugo vremena... Mi smo apsolutno predani sigurnosti Izraela. Mi imamo bliske, postojane veze između SAD i Izraela, te između američkog i izraelskog naroda koji dijele zajedničke vrijednosti i opredjeljenje za demokratsku budućnost za svijet", naglasila je.

Clinton je također izrazila uvjerenje da će se posebni američki izaslanik za Bliski istok, George Mitchell, koji je naglo odgodio posjet regiji ovoga tjedna, uskoro vratiti i započeti 'shuttle diplomaciju' u okviru neizravnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca.

Ističući "legendarno strpljenje Georgea Mitchella", bivšeg demokratskog senatora koji je uspješno posredovao u mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, američka državna tajnica je izrazila uvjerenje u ponovni zamah mirovnog procesa na Bliskom istoku. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 19:59:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh