« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
EHUD BARAK

Izrael je spreman predati dijelove Jeruzalema Palestincima

Izraelski ministar obrane rekao je da je u mirovnim pregovorima s Palestincima židovska država voljna predati dijelove Jeruzalema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Jeruzalem

,

Ehud Barak

Jačanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i zastoj pregovora o židovskim naseljima prijete misiji Baracka Obame koji će bliskoistočne čelnike ugostiti na večeri u Bijeloj kući.

Nakon višemjesečnih neizravnih pregovora uz američko posredovanje, Obama je okupio izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa na razgovorima licem u lice. Ali promatrači su i dalje sumnjičavi kad su u pitanju Obamini izgledi za uspjeh.

Moguće je da komentar ministra obrane Ehuda Baraka o potrebi podjele Jeruzalema, grada oko kojega se dvije strane spore, znači zapravo signal da Netanyahuovu odbijanju podjele svetoga grada dolazi kraj.

"Zapadni Jeruzalem i dvanaest židovskih četvrti u kojima je dvjesto tisuća (izraelskih) stanovnika, bit će naši", rekao je Barak za izraelske novine Haaretz. "Arapske četvrti u kojima živi gotovo četvrt milijuna Palestinaca bit će njihove", dodao je. Tu je riječ o istočnome Jeruzalemu koji je ratom 1967. Izrael oteo od Jordana i anektirao kao svoj glavni grad, iako mu taj status u inozemstvu nije priznat.

Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a glavni grad u istočnome Jeruzalemu jer je u Starome gradu džamija Al-Aksa, treći po važnosti hram islama.

U razgovoru o Barakovim riječima, jedan je visoki izraelski dužnosnik koji putuje s Netanyahuom rekao: "O Jeruzalemu će se razgovarati, ali premijer drži da Jeruzalem mora ostati nepodijeljen". Takva formulacija zadržava mogućnost da grad bude dostupan objema stranama, ali bez fizičke podjele. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 19:26:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh