« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BILATERALNA TEPANJA

Izrael i Hrvatska su prijatelji okrenuti budućnosti

Hrvatska i Izrael imaju dosta sličnosti, rekao je Josipović, "imaju sličnu prošlost, borile su se za slobodu i nezavisnost i obje su pobijedile u toj borbi"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi/CROPIX)
Više o

Shimon Peres

,

Ivo Josipović

,

Bixente Lizarazu

Hrvatska i Izrael dvije su male prijateljske zemlje okrenute budućnosti, rekli su nakon sastanka u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i izraelski predsjednik Shimon Peres koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj.

"Naše zemlje veže veliko prijateljstvo, nema otvorenih pitanja, a ima i prostora da se dobra suradnja još unaprijedi", rekao je Josipović novinarima nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012. Dvojica su predsjednika razgovarala o bilateralnim odnosima i o široj međunarodnoj situaciji, rekao je Josipović.

Hrvatska i Izrael imaju dosta sličnosti, rekao je Josipović, "imaju sličnu prošlost, borile su se za slobodu i nezavisnost i obje su pobijedile u toj borbi", rekao je. "Slične su i po tome što su im pogledi usmjereni k budućnosti", rekao je Josipović.

"Male zemlje mogu stvarati velike nove vrijednosti, a dvije male zemlje mogu postati izvrsna kombinacija", rekao je Peres.

Po njegovim riječima, zemlje ne treba cijeniti pok veličini, nego prema vrijednostima koje zastupaju. "Hrvatska i Izrael slične su zemlje, malene i bogatije u povijesti nego u zemljopisu", rekao je on. "Povijest nam je ranjena, ali moralna osnova ostaje čvrsta i uvjerljiva", rekao je izraelski predsjednik i pohvalio hrvatski narod što je odlučio da ne ponavlja pogreške iz prošlosti "već da s novom nadom gleda u budućnost".

Shimon Peres koji je prije Hrvatske posjetio Sloveniju u nedjelju će zajedno s hrvatskim predsjednikom Josipovićem posjetiti Spomen područje Jasenovac, te se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor. (hina/metro-portal)

23.07.2010. 20:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    23.07.2010. 21:01
    a najveća sličnost bi bila da su srbi pobijedili, a rvate bi zvali teroristima jer bi se dizali u zrak u beogradu :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh