« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
TEST

Izmjerite svoju biološku starost

Kronološka starost, tj. broj proslavljenih rođendana obično ne odgovara biološkoj starosti našeg tijela, pogotovo ako nismo baš pazili na njega

Jeste li mladi samo u duši?
Jeste li mladi samo u duši? (Arhiva)
Više o

testovi

,

biološka starost

,

kronološka starost

Svi znamo za onu izreku da je čovjek star onoliko koliko je star u glavi, što u nekim slučajevima može biti točno, no naše tijelo ima prilično precizan biološki sat koji nepogrešivo pokazuje koliko nam je tijelo istrošeno.

Kako zapravo izmjeriti pravu starost našeg tijela, bez da se podvrgnemo cijelom nizu medicinskih testova? Liječnici preporučuju nekoliko jednostavnih testova koje možete napraviti sami.

Za početak, izmjerite svoj puls, a nakon toga napravite 30 čučnjeva brzim tempom, pa ponovno izmjerite puls. Razlika u broju otkucaja u minuti daje broj bioloških godina:

0-10 otkucaja - 20 godina
10-20 otkucaja - 30 godina
20-30 otkucaja - 40 godina
30-40 otkucaja - 50 godina. 

Drugi test je također jednostavan - čvrsto stisnete palac i kažiprst na unutarnji dio ruke, točno na pregib gdje se mjeri puls, preciznije, uštipnite se na 5 sekundi. Pustite kožu i izmjerite koliko sekundi je potrebno koži da se vrati u normalno stanje.

za 5 sekundi - oko 30 godina
za 8 sekundi - oko 40 godina
za 10 sekundi - oko 50 godina
za 15 sekundi - oko 60 godina 

Evo i jednog gimnastičkog testa - stanete uspravno, savijete koljena i nagnete se prema naprijed, pokušavajući dotaknuti pod. Rezultati znače sljedeće:

dlanovi u potpunosti na pod - biološka dob od 20-30 godina
dodirujete pod prstima - imate 40 godina
dodirujete svoje potkoljenice - imate 50 godina
dodirujete samo koljena - imate 60 godina 

29.01.2014. 16:37:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh