« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
NJEMAČKA

Između šoka i olakšanja

Gorki gubici velikih stranaka, ulazak Alternative za Njemačku u Bundestag. Političari EU-a navode da su rezultati njemačkih izbora izazvali šok

AfD je iznenadio sve
AfD je iznenadio sve (Screenshot)
Više o

izbori

,

Njemačka

,

rezultati

Ulazak Alternative za Njemačku je šokantan i govori o „sumnjama u društvu" u Njemačkoj, naveo je povjerenik EU-a za ekonomiju Pierre Moscovici na svom profilu na Twitteru. Istodobno je naglasio kako je njemačka „demokracija danas jaka" i da „nema usporedbe s 1933.". I supredsjednik europskih Zelenih u Europskom parlamentu Reinhardt Buetikofer nazvao je rezultate izbora „šokom". Sve političke stranke sada moraju pouzdano stajati uz vrijednosti na kojima je „naša republika osnovana".

Austrija: Problemi se ne mogu ignorirati

Za austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza razlog ovakvog ishoda izbora je sasvim jasno u izbjegličkoj politici njemačke vlade. „Za mene je rezultat malo iznenađujući", rekao je Kurz. „U Njemačkoj su mnogi nezadovoljni pozicijom vlade prema izbjegličkoj politici", izjavio je Kurz.

Austrijski kancelar Christian Kern iz SPÖ-a je čestitao kancelarki Angeli Merkel na njezinoj izbornoj pobjedi. Rezultati jasno pokazuju da se problemi ne smiju ignorirati i da se ne smije skrivati iza statistike i praznih formula, napisao je on na svom profilu na Facebooku.

Kršćanskodemokratska unija Angele Merkel je s oko 33 posto glasova najjača snaga u Bundestagu, ali je i pored toga pretrpjela teške gubitke. Socijaldemokratska stranka je s nepunih 21 posto postigla najlošiji rezultat u povijesti. Desno-populistička Alternativa za Njemačku je prvi put ušla u Bundestag i sa skoro 13 posto postala treća najjača stranka.

Poljska: Merkel „najbolja alternativa za Njemačku"

U Poljskoj su parlamentarni izbori praćeni s posebnom pozornošću jer trenutni odnosi između Varšave i Berlina nisu najbolji, izvijestila je dopisnica Drugog programa njemačke televizije Nathalie Steger iz Varšave. Poljski je ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak Angelu Merkel opisao kao „najbolju alternativu za Njemačku". On je rekao da ipak ostaje pričekati hoće li Merkel iz izbornih rezultata izvući konsekvence za svoju izbjegličku politiku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je čestitao Merkelovoj na izbornoj pobjedi: „Odlučno ćemo nastaviti našu osnovnu suradnju kada je riječ o Europi i našim dvjema zemljama", napisao je Macron na Twitteru.

Kina: Najvažnija stvar Merkel

U Kini je ishod izbora dočekan s olakšanjem jer će kancelarka najvjerojatnije ostati na toj funkciji, naveo je dopisnik ZDF-a iz Pekinga Thomas Reichert. Kini je u prvom redu najvažnije kako će u budućnosti moći surađivati u pitanju međunarodnih problema, kao što su klimatske promjene, pitanje trgovine, ali i konflikt oko Sjeverne Koreje. Kancelarka Merkel za Kineze slovi kao faktor stabilnosti i pouzdana partnerica kada je riječ o velikim izazovima s kojima se svijet suočava.

U Moskvi se ne očekuju velike promjene u budućoj politici njemačke vlade prema Rusiji.

Turski listovi u rezultatu AfD-a vide povratak nacionalsocijalista u njemački Parlament. Na naslovnoj stranici vladi bliskog lista „Posta" u ponedjeljak je objavljeno: „Hitler u Parlamentu". U tekstu je navedeno: „Rezultat izbora, koji su u nedjelju održani u Njemačkoj, je šokirao svijet." Vladi blizak list „Sabah" piše: „Nakon 72 godine su neonacisti ušli u njemački parlament."

Piše: Zorica Ilić/DW
27.09.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh