« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Izloženost suncu utječe na zdravlje više od bilo kojeg drugog meteorološkog faktora

Broj sunčanih sati znatno utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje

Sunce se oduvijek povezivalo s boljim raspoloženjem
Sunce se oduvijek povezivalo s boljim raspoloženjem (Pexels)
Više o

sreća

,

raspoloženje

,

izlaganje Suncu

Sunce se oduvijek povezivalo sa srećom i dobrom voljom, a zahvaljujući nedavnom istraživanju sa Sveučilišta Brigham Young dokazano je da broj sunčanih sati znatno utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje

Istaživanje je ispitivalo kako meteorološko vrijeme i faktori poput sunčeve svjetlosti, oblačnog vremena, kiše, zagađenja i slično, djeluju na ljudsko raspoloženje, a veća bezvoljnost obično je potvrđena upravo tijekom dana s najmanje sunčeve svjetlosti.

Općenito se vjeruje da bi posebno vrući ili posebno kišni dani mogli izazivati podjednako negativno raspoloženje, no studija je (na opće iznenađenje istraživača) pokazala da veća izloženost sunčevu svjetlu pozitivno utječe na naše mentalno stanje.

Pritom duljina dana igra značajniju ulogu od vremena provedenog na direktnom sunčevom svjetlu.

Dakle, bez obzira na to radi li se o kiši, snijegu ili ljetnom suncu, važno je samo da što više vremena provodimo na mjestima gdje dan traje dulje od noći.

Istraživanje će se dalje koristiti kako bi se osmislile strategije za poboljšanje ljudskog raspoloženja, fizičkog te psihičkog zdravlja za vrijeme zimskih mjeseci kad je dan puno kraći od noći.

Piše: Andrea Holi
13.11.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh