« Kultura
objavljeno prije 1 godinu
WOW!

Izložen najstariji poznati Michelangelov crtež

Crtež pod nazivom "The Seated Man" u vlasništvu je anonimnoga britanskog kolekcionara koji ga je kupio u jednoj francuskoj aukcijskoj kući godine 1989

The Seated Man
The Seated Man (Arhiva)
Više o

Michelangelo

,

The Seated Man

Crtež napravljen olovkom i tintom prikazuje figuru čovjeka koji sjedi na nečemu nalik tronu, odjevenog u togu, a u ruci drži žezlo. Smatra se da je djelo nastalo 1487. godine, kada je Michelangelo imao 12 ili 13 godina.

"Ovo je najraniji poznati Michelangelov uradak, a nastao je godinu ili dvije prije bilo kojega drugog njegova rada za koji znamo, što ga čini posebno fascinantnim", rekao je britanski povjesničar. 

Crtež pod nazivom "The Seated Man" u vlasništvu je anonimnoga britanskog kolekcionara koji ga je kupio u jednoj francuskoj aukcijskoj kući godine 1989. Tada je pripisan neidentificiranom umjetniku. No pošto je drugi povjesničar umjetnosti Miles Chappell 'natuknuo' da bi se moglo raditi o Michelangelovu djelu, kolekcionar je kontaktirao Clifforda.

Rad je trenutačno izložen u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti na izložbi talijanskih crteža iz 16. stoljeća pod nazivom "Triumph of the Body: Michelangelo and Sixteen-Century Italian Draughtsmanship". 

U katalogu izdanom u povodu izložbe, Paul Joannides koji proučava Michelangelova djela potvrdio je Cliffordovo otkriće, a kustos izložbe Zoltan Karpati smatra da je prava sreća što je crtež sačuvan s obzirom na to da je Michelangelo uništio brojne svoje radove.

"Neposredno prije smrti Michelangelo je spalio velik broj svojih crteža, skica i karikatura nastojeći spriječiti da bilo tko dobije uvid u njegov razvojni put, a sve iz straha da bi javnost njegova djela mogla doživjeti nesavršenima", kazao je povjesničar Giorgio Vasari.

23.06.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh