« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
12. SVIBNJA

Izložbe suvremene norveške dekorativne umjetnosti u Mimari

Izložbe "Konstrukcije" i "Paradigma" bit će otvorene 12. svibnja povodom posjeta norveškog kraljevskog para

Mimara
Mimara (Wikipedia)
Više o

Mimara

,

zagreb-info

,

otvorenje izložbe

,

norveški kralj

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Zagrebu potvrdilio je da će se povodom službenog posjeta norveškog kraljevskog para Hrvatskoj, u zagrebačkom Muzeju Mimara 12. svibnja otvoriti izložbe suvremene norveške dekorativne umjetnosti "Konstrukcije" i "Paradigma", prenosi Hina.

Izložbe "Konstrukcije" i "Paradigma" pokazuju jedinstvenu sposobnost spajanja obrtničkih tradicija i novih umjetničkih koncepata, što djelima daje dvostruki karakter visoke kvalitete i inovativnosti, stoji u najavi izložbe. One svjedoče o umjetničkoj energiji, osobitom karakteru i rasponu izraza u suvremenoj norveškoj primijenjenoj umjetnosti, koja je optimistična i dinamična, zbog čega su norveški umjetnici sve traženiji izvan Norveške, dodaje se.

Kraljica Sonja trebala bi, prema najavama, otvoriti izložbe u "Mimari", te razgledati i stalni postav muzeja. Na svečanom otvorenju održat će se glazbeni program, na kojem će nastupiti Mari Silje Samuelsen i Hakon Samuelsen na violini i violončelu.

Postav "Konstrukcije" već je gostovao diljem svijeta, od Rusije, cijele Europe do Azije, Južne Amerike i Kanade. Njegova osobitost proistječe iz materijala i tema izvedenih iz prirodnog okružja sjeverne Norveške, kao i iz samog pojma konstrukcije koji se na području primijenjene umjetnosti koristi za označavanje načina konstrukcije trodimenzionalnog predmeta, uzorka ili površine. Tradicija se povezuje s izvedbom i materijalima, a primarni materijali izložbe su drvo i tekstil.

"Paradigma" je nov postav čijim je izlošcima zajedničko da su njihovi tvorci poduzeli temeljita istraživanja tematizirajući naslov izložbe, napominje se u najavi. Riječ je o ostvarenjima u keramici, staklu i metalu. Budući da je funkcija oduvijek bila dio primijenjene umjetnosti, djela koja imaju praktičnu namjenu u tom postavu ravnopravna su uz djela kiparske prirode.

Po riječima Elisabeth Sorheim, programske direktorice Norveškog udruženja za umjetnost i obrt, te bi dvije izložbe hrvatskoj publici i hrvatskim umjetnicima mogle pružiti užitak i nadahnuće, te ih potaknuti na daljnje istraživanje norveške primijenjene umjetnosti. U predgovoru kataloga izrazila je nadu da će te izložbe potaknuti raspravu o različitim predstavljenim tehnikama i materijalima, te o umjetničkim konceptima što ih djela utjelovljuju.

Kustos izložbe "Konstrukcije" je Edith Lundebrekke, a "Paradigma" Lars Sture. Izložbe se održavaju u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Norveškog društva za umjetnost i obrt, a bit će otvorene do 22. svibnja.

10.05.2011. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh