« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
RETROSPEKTIVA

Izložba Jagode Buić u splitskoj Galeriji umjetnina

Splitskoj publici približiti će se život i djelo ove umjetnice kroz kronološki presjek njezina stvaralaštva od 60-ih godina 20. stoljeća do danas

Fotografija vijesti
Više o

izložba

,

Splitsko ljeto

,

Jagoda Buić

Od 25. do 31. kolovoza u splitskoj Galeriji umjetnina bit će otvorena izložba Jagode Buić, prenosi Hina. Izložbu se održava uz potporu grada Splita i uvrštena je u program Splitskog ljeta.

"Izložbom koja nosi naziv 'Retrospektiva' splitskoj publici namjeravamo približiti život i djelo ove umjetnice kroz kronološki presjek njezina stvaralaštva od 60-ih godina 20. stoljeća do danas. Na izložbi će biti izložene tapiserije, kolaži, crteži i teatarski opus autorice", rekla je kustosica izložbe Marija Stipišić.

Jagoda Buić rođena je Splićanka, a studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na zagrebačkome Sveučilištu. Diplomirala je na bečkoj Akademiji primijenjene umjetnosti. Studirala je i filmsku scenografiju u Rimu i povijest kostimografije u Veneciji.

Ostvarila je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u mnogim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se u inzistiranju na velikim prostornim ostvarenjima avangardnoga duha te zanimanju za mit i klasični svijet.

Godine 1965. osmislila je svoju prvu tekstilnu formu u prostoru koju je otkupio Muzej "Stedelijk" u Amsterdamu.

Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima u Veneciji, Sao Paulu, Lausanni i u najvažnijim svjetskim muzejima (Pariz, Rio de Jeneiro, Buenos Aires, Bruxelles, Zuerich, Tokio, Rim, Milano, Amsterdam, Oslo, Barcelona, New York, Beč itd.). Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama ("Metropolitan" u New Yorku, Muzej moderne umjetnosti u Parizu itd.).

22.07.2011. 15:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh