« Kultura
objavljeno prije 3 godine
AMZ

Izložba fotografija "(Ne)Vidljive litvanske utvrde"

Litva je poznata po velikom broju utvrda. Mnogobrojni utvrđeni brežuljci obogaćuju predivan izgled prirodnog krajolika Litve

Litvanske utvrde
Litvanske utvrde (Arhiva)
Više o

izložba fotografija

,

AMZ

Od 12. do 20. svibnja 2021. godine u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbu fotografija "(Ne)Vidljive litvanske utvrde" u organizaciji Litavskog narodnog muzeja, Društva Litavskih arheologa, Uprave Državnog zaštićenog područja u Kernavėu i Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj.

Litva je poznata po velikom broju utvrda. Mnogobrojni utvrđeni brežuljci obogaćuju predivan izgled prirodnog krajolika Litve. S gotovo tisuću arheoloških spomenika koji se koriste više od dva tisućljeća, Litvu se ponekad naziva zemljom utvrda.

Na izložbi će biti izložene fotografije najljepših utvrda te jedinstvenog nakita koje su nosili ondašnji stanovnici - izravni preci Litvanaca.

Dekorativni stil baltičkog nakita ističe se u europskom kontekstu, ali istovremeno, kroz različite uzorke, pokazuje i sličnosti s drugim kulturama. Zaseban dio izložbe posvećen je dokumentarnom filmu o najzanimljivijem arheološkom otkriću u Litvi - masovnoj grobnici iz Ustanka koji se odvio 1863./1864, godine, a koja je otkrivena na lokalitetu Gediminas u Vilniusu.

Autor izložbe: Gytis Grižas
Dizajn: Urtė Rimkevičiūtė
Organizatori: Litavski narodni muzej, Društvo litavskih arheologa, Uprava Državnog zaštićenog područja u Kernavėu, Veleposlanstvo Republike Litve u Republici Hrvatskoj i Arheološki muzej u Zagrebu

08.05.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh