« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SVE PO STAROM

Izjave tjedna - 27. kolovoza do 3. rujna

Kako ponovno izigrati naivan narod - samo to nam pada na pamet kad se osvrnemo na protekli tjedan i smicalice vladajućih oko referenduma o ZOR-u

izjave tjedna
izjave tjedna (Shutterstock)
Više o

Jadranka Kosor

,

Damir Kajin

,

Božo Mikuš

,

Vilim Ribić

,

Davorin Mlakar

,

izjave tjedna

,

novčanica

Nakon provlačenja neuvjerljivog rebalansa proračuna, hrvatska vlada nastavlja s nepopularnim potezima, poput traženja dlake u jajetu (kako kaže Vilim Ribić) u proceduri prikupljanja potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR). Vlada je za Sabor obavila tehnički dio provjere valjanosti prikupljenih potpisa birača, te izrazila sumnje u nepravilnosti postupka, koje se kreću od toga da je valjano više od 700.000 potpisa, do toga da možda cijela procedura nije bila prema zakonu jer sindikati nisu propisno uvezali popise s potpisima.

Premijerka Jadranka Kosor u vatru je bacila ministra uprave Davorina Mlakara koji je morao pojašnjavati koje su to nepravilnosti. Njegovi odgovori nisu bili nimalo precizni ni uvjerljivi pa je na koncu sve prebacio na Sabor, koji bi trebao odlučiti hoće li hrvatski građani prvi put nakon izborene samostalnosti o nečemu neposredno odlučivati na referendumu.

Osim toga, Mlakar si je priuštio i objavu podataka osoba koje su potpisale inicijativu za referendum, koju je također pokušao prikazati kao zakonski čistu, iako su objavljena imena birača naknadano zamagljena na internetskim stranicama Vlade, a vidljiv je bio i dio JMBG-a.

Kao i u kritikama rebalansa proračuna, oporba je ponovno pokušavala dokazati o kakvim igrama HDZ-a se radi, što je vladajuća garnitura, komotno naslonjena na saborsku većinu, s lakoćom ignorirala ili iskorištavala za napade na opoziciju.

U međuvremenu mnoge stvari prolaze neopaženo, kao što je prodaja Crobenza, čiji radnici strepe od otkaza jer bivši vlasnik Ina ne želi dodatno produžiti kolektivni ugovor, a novi vlasnik Lukoil kaže da pravno još nije preuzeo naftno poduzeće kojeg je Ina morala prodati nakon spajanja s Molom. (Infopunkt/metro-portal)

03.09.2010. 22:39:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh