« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DMITRIJ MEDVEDEV:

Izbori su pokazali da Ukrajinci žele bolje odnose s Rusijom

Rusija je izborom Viktora Janukoviča dobila priliku za vraćanje strateške pozicije u istočnoj Europi kojoj prijeti ulazak Ukrajine u NATO

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Viktor Janukovič

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u ponedjeljak da rezultati predsjedničkih izbora u Ukrajini, na kojima je pobijedio proruski kandidat Viktor Janukovič, odražavaju želju za poboljšanjem odnosa s Rusijom, javljaju ruski mediji.

"Izbori, koji su održani u skladu s opće priznatim međunarodnim standardima, potvrdili su želju Ukrajinaca da okončaju ... pokušaje poticanja neprijateljstva između naroda naših zemalja", rekao je Medvedev u svojoj čestitki Janukoviču, pozvavši ga u posjet Moskvi.

Bilateralni odnosi pogoršali su se posljednjih godina zbog pokušaja prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka da uvede Ukrajinu u NATO, sporova oko plina i ukrajinske potpore Gruziji u ratu s Rusijom 2008.

Janukovič je izjavio da će među njegovim prioritetima biti odnosi s Rusijom.

Po konačnim službenim rezultatima predsjedničkih izbora u Ukrajini, Janukovič je pobijedio s 46,95 osvojenih glasova, izvijestilo je u nedjelju Središnje izborno povjerenstvo.

Njegova suparnica na izborima, Julija Timošenko, koja je u subotu najavila ulaganje žalbe na izborne rezultate tvrdeći da ima dokaze o prijevari na izborima, dobila je 45,47 posto glasova. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 12:35:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh