« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MUKE

Izbjeglice kreću u novi val?

Broj izbjeglica koje pokušavaju ući u Europsku uniju naglo se povećao u svibnju, izvijestili su u nedjelju njemački mediji pozivajući se na Frontex, agenciju za europsku graničnu i obalnu stražu

Krećemo ispočetka...
Krećemo ispočetka... (Arhiva)
Više o

Novi val

,

izbjeglice

U svibnju je bilo gotovo 4300 nedopuštenih prelazaka granica na glavnim europskim migracijskim rutama, gotovo tri puta više nego u travnju, navodi se na internetskim stranicama medijske skupine Funke.

U travnju su brojke bile rekordno niske u rezultatu pandemije koronavirusa, a i ukupno su bile nešto niže za prvih pet mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom godinom.

Kako se navodi u izvješću, Frontex je zabilježio ukupno 31.600 ilegalnih prelazaka granice između siječnja i svibnja, šest posto manje u usporedbi s istim razdobljem 2019.

Ruta preko Turske i Grčke bila je najaktivnija migracijska ruta prema Europi, navodi Frontex. Od siječnja do svibnja zabilježeno je 12.700 slučajeva, 28 posto manje nego lani.

Dodatnih 3700 izbjeglica prešlo je zapadno Sredozemlje, od Maroka do Španjolske, u prvih pet mjeseci 2020., što je manje od pola broja registriranog u istom razdoblju prošle godine.

Na drugim rutama brojke iz prvih pet mjeseci bile su veće nego prošle godine.

Više od 6900 ilegalnih prelazaka granice zabilježeno je na zapadnobalkanskoj ruti, što je porast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Na ruti središnjeg Sredozemlja, od Libije i Tunisa do Italije i Malte, Frontex je zabilježio 5500 slučajeva, što je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine.

14.06.2020. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh