« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Izbjegli Srbi predali peticiju protiv primanja Hrvatske u EU

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović uputili su presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

peticija

,

izbjegli srbi

Tom peticijom se želi spriječiti da Hrvatska postane članicom Europske unije prije nego ispuni njihove zahtjeve, prenosi Hina. Prijedlog rezolucije već je upućen i predstavnicima zastupničkih klubova, prenijela je srbijanska agencija Beta dodajući kako je potpise na pisarnici Doma Narodne Skupštine predao predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta.

"Ovim tražimo od svih relevantnih institucija da se proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji ne nastavi dok se ne riješe sva pitanja prognanih i izbjeglih Srba", naveo je Linta te pored imovinskih, kao najvažnija naveo pitanja tajnih popisa osumnjičenih za ratne zločine. Potpisi su, dodaje Beta, već prije predani predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Linta je sredinom veljače najavio da će 45 tisuća prikupljenih potpisa za peticiju, cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune zahtjevi izbjeglih Srba, biti fotokopirano u 20 primjeraka koji će biti upućeni srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine te da će prvi paket preslika biti uručen srbijanskom predsjedniku.

"Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj", rekao je Linta, objašnjavajući svoj zahtjev. Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da srbijanskoj vladi naloži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži isticanje važnosti poštivanja njihovih ljudskih prava. Udruga rezolucijom želi postići i da srbijanski parlament zatraži od vlade izradu polazišta za, kako je rekao, sadržajne pregovore s hrvatskom vladom o pronalaženju trajnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja izbjeglica.

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske počeli su u Srbiji 15. prosinca 2010. prikupljati potpise za potporu peticiji cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u Koaliciji udruga izbjeglih i Asocijaciji izbjegličkih udruga u Srbiji. Njome je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima s Hrvatskom.


01.03.2011. 16:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    02.03.2011. 07:55
    Ovo je najbolji pokazatelj kako RH ne smije ni pod koju cijenu odustati od svoje tužbe za počinjeni genocid pa neka si šajkače i kokardaši samo misle ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh