« Film
objavljeno prije 3 godine
FILMOVI

IZBAČENI – Zašto si više ne možemo priuštiti stanovanje

Nakon premijerne projekcije u Dokukinu KIC u četvrtak, 29. travnja u 20:30 sati održat će se razgovor s Fredrikom Gerttenom te arhitekticom Ivom Marčetić o pravu na stanovanje kao osnovnom ljudskom pravu

Izbačeni
Izbačeni (Arhiva)
Više o

stanovanje

,

Izbačeni

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani. 

Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?

Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena
IZBAČENI (Push) koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem.

Cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike.

Kako pokazuje film, velikim gradovima danas upravljaju financijski kapital i veliki investitori koji crpe sve iskoristive resurse i tako uzrokuju nezapamćenu globalnu stambenu krizu, a Izbačeni ostavlja publiku s osjećajem angažmana, bijesa i s puno toga za raspraviti.

U ovoj detaljno istraženoj i na trenutke šokantnoj priči kao sugovornici pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Nakon premijerne projekcije u četvrtak, 29. travnja u 20:30 sati održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu, a razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

U petak, 30. travnja u Dokukinu KIC redatelj filma Fredrik Gerrten održat će masterclass predavanje, a turneja Izbačenih nastavlja se u nezavisnim kinima diljem zemlje.

U suradnji s Društvo arhitekata Splita, Pravo na grad i Grad odrasta (DegrowthCity). 

21.04.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh