« Film
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
KINOTEKA

Tjedan u Kinoteci: Ususret Oscarima

Dok odbrojavamo dane do 93. dodjele Oscara repertoar kina posvećen je nominiranim filmovima

Nomadlad
Nomadlad (Arhiva)
Više o

Oscari

,

Kinoteka

U nedjelju, 25. travnja Američka filmska akademija 93. put dodijelit će svoje nagrade u nekoliko kategorija. Popularni Oscari svake godine izazivaju veliku pozornost filmske, ali i šire javnosti, jer uz presjek ostvarenja koja su obilježila američku (a dobrim dijelom i svjetsku) kinematografiju, nude uvid u aktualna zbivanja na suvremenoj filmskoj sceni. Primjerice, velika zastupljenost filmova plasiranih preko streaming servisa svjedoče o utjecaju epidemije na tradicionalnu distribuciju u kinima. S druge strane, inicijative za veću inkluzivnost urodili su jednom od najintrigantnijih i najraznolikijih selekcija u proteklih nekoliko godina.

Uoči same dodjele Kino Kinoteka već tradicionalno na velikome platnu prikazuje neke od najistaknutijih kandidata za ovogodišnje Oscare. Među njima je Zemlja nomada redateljice Chloé Zhao, koja se za Oscara natječe u šest kategorija, uključujući i one za film, režiju, scenarij i glavnu glumicu - Frances McDormand. Za isti broj nagrada i u sličnim kategorijama natječe se obiteljska drama Minari redatelja Leeja Isaaca Chunga, a s pet nominacija u ringu je i Djevojka koja obećava, odličan crnohumorni triler redateljice i scenaristice Emerald Fennell. Europske boje brani humorna drama Još jedna runda Thomasa Vinterberga.

Noviteti na repertoaru su Sjedinjene Države protiv Billie Holiday, biografska drama Leeja Danielsa o legendarnoj jazz-pjevačici iz naslova, koja se za Oscara natječe u kategoriji najbolje glumice. Tu je i kostimirana romantična komedija Emma, nova inačica književnog klasika Jane Austen, koja se za Oscara natječe u kategorijama kostima i šminke. Glavnu ulogu odigrala je fantastična Anya Taylor-Joy, zvijezda Netflixove serije Damin gambit.

Prijenos dodjele Oscara pratite na HRT 1 s noći u nedjelju 25. na ponedjeljak 26. U petak 19:30 sati, prije projekcije filma Sjedinjene Države protiv Billie Holiday pridružite se na razgovoru s komentatorima ovogodišnjeg prijenosa: filmskim kritičarem Boškom Piculom, modnim kritičarem Nenadom Korkutom i Marijem Kozinom, voditeljem filmskih programa Kinoteke.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Kako bi ostali u duhu ovogodišnje dodjele nagrada, u sklopu Vizija gledat će se Los Angeles igra sebe, filmski esej američkog filmaša Thoma Andersena iz 2004. godine, koji je kroz niz pažljivo odabranih inserata iz različitih hollywoodskih filmova napravio jedinstven portret tvornice snova. Andersonov film često se nalazi na popisima najboljih dokumentarnih filmova svih vremena, a Kinoteka vas poziva da se pridružite u ovoj intrigantnoj vožnji kroz celuloidnu topografiju Los Angelesa.

Program je organiziran u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

Matineja: Duša

I ovotjedna Matineja bit će u znaku Oscara. Gledamo Dušu, odličan animirani film Petea Doctera, o jazz glazbeniku koji se večer prije velikoga koncerta mora vratiti u život. Ovaj veliki hit studija Pixar za Oscara se natječe u tri kategorije, među ostalim i onoj za najbolji dugometražni igrani film, a u Kinoteci se prikazuje njegova sinkronizirana verzija.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.

19.04.2021. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh