« Film
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
E?!

E?! - Okolišni filmski festival od 6. do 8. svibnja u Zagrebu

Osmi E?! - Okolišni filmski festival održat će se od 6. do 8. svibnja u Kinoteci i u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu, a ulaz je besplatan, najavila je u utorak Zelena akcija koja je i organizator festivala

Okolišni filmski festival
Okolišni filmski festival (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

okolišni festival

"Ponovno smo s vama u manjem kapacitetu, ali s jednako ambicioznim i bogatim filmskim programom", poručila je Dora Sivka iz Zelene akcije. Ističe da se program sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije. 

Sivka kaže da je ovogodišnje izdanje Okolišnog filmskog festivala pažljivo osmišljeno kako bi nas "u duhu aktivizma, nenasilne akcije i građanskog neposluha odvelo na put svijetom, ali i vratilo kući".

Festival će otvoriti igrani islandski film "Halla ide u rat" koji govori o nepokolebljivoj 50-godišnjoj aktivistkinji Halli. Taj je film, između ostalog, osvojio nagradu publike na Zagreb Film Festivalu 2018. godine.

Blok filmova "prozor u svijet" provest će publiku kroz Brazil, Japan i Francusku i približiti borbe koje, kaže Sivka, prepoznajemo kao svoje - za javno zelenilo,  protiv nuklearne energije i  za zaštitu Mediteranskog mora od jednokratne plastike.

Potom će se, kako je rekla, gledatelji "vratiti" u susjedstvo i "spustiti se kajacima" po balkanskim rijekama kako bi upoznali ljude koji ih štite.

"Na kraju ćemo se upoznati s filozofijom, teorijom i primjerima nenasilnih akcija i građanskog neposluha zajednica od SAD-a, preko Španjolske, Ukrajine i Srbije do Irana, koje se kreativno i beskompromisno bore za bolje i pravednije sutra", istaknula je Sivka. 

Aktivistička grupa Zelene akcije pripremila je i blok animiranih filmova, prilagođen uzrastu djece od sedam godina na više koji će ponuditi različite intimne interpretacije i ideje održivosti te borbe za okoliš i ljudska prava.

Program će, kako najavljuju organizatori, završiti blokom igranih filmova i njihovim začudnim, nadrealnim, ali mogućim svjetovima koji će služiti kao uvod u predstavljanje pobjedničkih priča i pjesama trećeg, ovog puta učeničkog, izdanja Homo Climaticuma.

Suorganizatori ovogodišnjeg festivala su učenici i učenice triju škola s područja Zagreba i Zaboka - Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

22.04.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh