« Kultura
objavljeno prije 2 godine
OSVRT

Izazovni Ciklus kombiniranih tehnika Željka Bubala

Riječ je kombiniranim tehnikama uz djelomično korištenje kolaža, većinom na papiru, dijelom na drvu i neznatno na platnu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Bubalo

Splitski akademski slikar Željko Bubalo suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, istaknuti autor kompleksnog opusa, izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi.

Pred nama je izbor iz ciklusa nastao u protekle tri godine, „vrijeme korone, mog infarkta i ovog groznog rata" kaže umjetnik.

Riječ je kombiniranim tehnikama uz djelomično korištenje kolaža, većinom na papiru, dijelom na drvu i neznatno na platnu.

Željko Bubalo suvereno je kreirano ciklus energičnih djela koja jasno svjedoče o autorovom pogledu na svijet, na motive koji ga okružuju i koje svi mi doživljavamo drugačije.

Krajolici oslobođenih kolorističkih bura otvaraju se ispred nas u svojoj neskrivenoj stvarnosti, u potpunoj ogoljenosti i čistoći, iskreni i vrlo vitalni.

Bubalov opus karakteriziraju energični nanosi boje, izraziti i dominirajući, tvoreći izdvojeni svijet uz poneki bljesak vitaliteta crvenila.

Zanimljivi su kolažni elementi s komadićima starih papira, novina, koji na svoj specifičan način pridonose aktivitetu ovoga slikarskoga svijeta, pomalo i odudarajući svojim požutjelim licima.

Svakako bi bilo zanimljivo i intrigantno vidjeti izbor iz novijeg opusa Željka Bubala u adekvatnom splitskom galerijskom prostoru i doživjeti ideje tog jedinstvenog slikarskoga svijeta.

Piše: Miroslav Pelikan
14.04.2022. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh