« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DINKO CVITAN:

Iz USKOK-a ne cure informacije, a političkog pritiska nema

Ravnatelj USKOK-a priznao je kako nisu uvijek uspješni, ali je odlučno demantirao odavanje informacija i rad po nečijim nalozima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (dorh.hr/Infopunkt.tv)
Više o

USKOK

,

DORH

,

Željko Jovanović

,

Dinko Cvitan

,

curenje informacija

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u srijedu je dobilo izvještaj USKOK-a za prošlu godinu.

"Nikad iz USKOK-a nije procurila neka informacija o tijeku neke istrage, a kako mediji dođu do njih, ne znam. Mi smo u neravnopravnom položaju jer ne možemo odreagirati na medijske izvještaje zbog tajnosti istraga“, izjavio je tom prilikom ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dinko Cvitan.

Time je odgovorio na pitanje nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara kojeg zanima cure li iz USKOK-a informacije jer, kako kaže Lesar - kako je moguće da se USKOK oglasi tek nakon što se afere i kriminalne radnje detaljno prezentiraju u medijima?

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović upitao je Cvitana je li istina da postoji nalog policije da se u Rijeci mora naći netko kome bi se pripisala upetljanost u koruptivne radnje, primjerice za aferu vezanu za Riječku tržnicu gdje se već 15 godina ne može naći krivac među gradskim vlastima.

Podsjetio je da je Rijeka najtransparentniji grad prema GONG-ovom istraživanju. Jovanović prigovara da se lažnim optužbama protiv koprivničkog gradonačelnika, SDP-ovca Zvonimira Mršića pokušala napraviti ravnoteža nakon svih afera koje potresaju HDZ.

Cvitan tvrdi da naloga iz DORH-a nikad nije bilo. "Ne stoji teza da se u nekom uskom krugu donosi odluka da se protiv nekoga pokrene postupak. Državni odvjetnici su uvijek samostalni u radu“, rekao je Cvitan.

Priznao je da USKOK nije uvijek uspješan i kao primjer naveo slučaj Pukanić gdje se ni nakon opsežnih suradnji svih policija u regiji nije uspio pronaći nalogodavac za ubojstvo. "Oni koji su pretukli Igora Rađenovića dobili su maksimalne kazne ali još nije pronađen nalogodavac“, rekao je Cvitan.

Ali pohvalio se i najnovijim podacima o uspješnosti rada USKOK-a i DORH-a.

"U 2008. godini broj presuda za djela organiziranog kriminala i korupcije bio je 206, a 2009. godine 491. To je porast za 138 posto. Istovremeno smo održali visoki postotak osuđujućih presuda koji se  kreće oko 90 posto“,rekao je Cvitan podsjetivši na otkrivanje afera u HŽ-u, Podravci, HPB-u…

Dodao je da je izmjenom Zakona o kaznenom postupku omogućeno oduzimanje imovine za sva kaznena djela, a ne samo ona pod USKOK-om i podsjetio da je tako nakon afere Dubai oduzeto 3 i pol milijuna kuna, a u aferi Podravka je zamrznuto 4,4 milijuna kuna uz još 8 milijuna u nekretninama i 80 tisuća eura prema trećim osobama. (Infopunkt/metro-portal)

17.02.2010. 18:05:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh