« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUD UTVRDIO

Iz Karlovačke pivovare CO2 je istjecao puna tri mjeseca

Pet osoba odgovornih za smrt Zdravka Martinovića kažnjeno je s 14 i pol godina zatvora, a pivovara s tri milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

CO2

,

trovanje

,

Zdravko Martinović

,

Karlovačka pivovara

Puna tri mjeseca iz kruga Karlovačke pivovare isticao je ugljični dioksid prije nego li su se zbog njegove velike koncetracije u zraku otrovali šetač Zdravko Martinović i njegov pas, utvrđeno je tijekom dvogodišnjeg suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu koji je pet odgovornih osoba iz pivovare danas kaznio s 14 i pol godina zatvora, a pivovaru s tri milijuna kuna.

Ugljični dioksid, plin zagušljivac koji u većoj koncentraciji može biti opasan za život i zdravlje isticao je od 25. studenog 2006. iz kruga pivovare kroz cijev do Pivarskog potoka pa tako i 23. veljače kad se na tom mjestu sa psom zatekao 64-godišnji Karlovčanin. Pas je odmah uginuo dok je Martinović izgubio svijest i nakon 20-ak dana umro od posljedica gušenja.

Sud je utvrdio da je u usjeku potoka, gdje je pronađen Martinović, bila smanjena količina kisika zbog ispuštanja velike količine ugljičnog dioksida, što su potvrdili i svjedoci koji su ga pronašli, a koji su imali mučnine.

Sud je utvrdio i da ranije zdravstveno stanje Zdravka Martinovića nije imalo veze s njegovom smrću te da se ugljični dioksid ne može isključiti kao uzrok zagađenja zraka.

Četvoro okrivljenih osuđeno je na po tri godine zatvora, dok je Kovačević dobio dvije i pol godine. Karlovačka pivovara kažnjena je s tri milijuna kuna kao pravna osoba jer nije osigurala sigurno zbrinjavanje CO2.Petero optuženih zaposlenika pivovare proglašeni su krivima jer nisu postupili po propisima i tehničkim pravilima, čime su izazvali opasnost za život sa smrtnom posljedicom. Gabor Ligeti, Slaven Siladić, Marija Tufeković i Marinko Kovačević odgvorni su kao ovlaštenici pivovare, a Zrinka Odrčić kao voditeljica odjela sigurnosti, zaštite na radu i okoliša.

Ligeti, Siladić i Tufeković nastavili su s proizvodnjom bez da su na odgovarajući način osigurali zbrinjavanje ugljičnog dioksida, iako su znali kolika je opasnost od tog plina i da ga od 25. studenog zbog rekonstrukcije strojarnice više moći zbrinjavati ukapljivanjem.

Odrčić nije obavila nadzor nad stanjem zaštitite na radu i okoliša i predložila mjere za sigurno zbrinjavanje plina, dok Kovačević nije provjerio u kakvom je stanju cijev za odvod ugljičnog dikosida koja je još 2004. protivno projektnoj dokumentaciji spojena na za odvodnju oborinskih i otpadnih voda. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 18:04:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh