« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZAPISANO U POVIJESTI

Ivo Josipović: Oluja je kruna hrvatskog oslobodilačkog rata

Predsjednik Josipović je čestitao Dan pobjede hrvatskim braniteljima i rekao da će sutra ponosno istaknuti hrvatski barjak u Kninu

ivo josipović oluja
ivo josipović oluja (Ivo Ravlić/Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

Domovinski rat

,

Oluja 1995.

,

Ivo Josipović

,

tamna tvar

Predsjednik Ivo Josipović danas je u Baškoj Vodi, gdje se nalazi na godišnjem odmoru, izjavio novinarima kako će vojno redarstvena operacija Oluja ostati zapisana u povijesti kao kruna pravednog oslobodilačkog rata Hrvatske.

"Vojno redarstvena operacija Oluja je kruna pravednog oslobodilačkog rata kojeg je Hrvatska vodila za svoju slobodu i neovisnost. Sutra ćemo s ponosom istaknuti naš barjak u Kninu", izjavio je Josipović. "Želim da što više ljudi dođe sutra u Knin na proslavu i koristim priliku da sve građane pozovem da nazoče tom velikom događaju", istaknuo je.

Na pitanje kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je za Oluju rekao da je "zločin koji se nikada ne smije zaboraviti", Josipović je ponovio da je Oluja bila kruna pravednog i oslobodilačkog rata dodavši da će "kao takva ostati zapisana u povijesti hrvatskog naroda".

>> Tadićeva izjava o Oluji - ništa novo i već viđeno

"Hrvatska je inače predana politici mira, politici suradnje i naravno od svojih vrijednosti ne odustaje. Siguran sam da će povijest upravo tako zapisati Oluju, a Hrvatska se naravno bori za uspostavu dobrih odnosa i za kažnjavanje svih zločina i saniranje posljedica rata", izjavio je Josipović.

Na pitanje hoće li Tadićeva izjava narušiti njegove osobne odnose sa srbijanskim predsjednikom, Josipović je kazao kako "to nije stvar personalnih odnosa".

"Na kraju krajeva personalni odnosi su najmanje važni. Posao je svakog predsjednika da u prvom redu vodi računa o interesima svoje države. To ću naravno činiti, a smatram da je u interesu Hrvatske da se odnosi normaliziraju - posebno u interesu svih hrvatskih građana", kazao je Josipović. Podsjetio je da još "tražimo veliki broj nestalih osoba te da je velika imovina koju potražuju hrvatske tvrtke, a da ima potraživanja i s druge strane".

"Znači, to je naš posao, a personalni odosi su manje važni, što su bolji, bolji su i izgledi da se nađe dobro rješenje, ali u prvom redu vodim računa o interesima hrvatske države", rekao je Josipović.

Na pitanje kako komentira zahtjev haaškog tužiteljstva za visokim kaznama generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, Josipović je rekao da je to "tužiteljev posao". "Nadam se da su i obrane dobro odradile posao, vidjet ćemo - sud će odlučiti", dodao je.

Na novinarsko zapažanje kako u njegovoj blizini u Baškoj Vodi nije vidljivo osiguranje, Josipović je rekao da "osiguranje treba onima koji su ugroženi". (hina/metro-portal)

04.08.2010. 14:58:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh