« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
IMA DRUGIH NAČINA

Ivan Šimonović protiv uvođenja doživotnog zatvora

Osobno smatram da doživotni zatvor nije primjeren za humanost hrvatskog društva, poručio je Šimonović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

pravosuđe

,

izručenje

,

Ivan Šimonović

,

doživotni zatvor

,

Ministarstvo pravosuđa

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas kako osobno ne podupire ideju dijela saborske oporbe da se uvede kazna doživotnog zatvora za ponavljače teških kaznenih djela, no najavio je da će novi kazneni zakon ponuditi rješenja kojima će se premostiti pitanje osiguranja za potencijalno smanjeno uračunljive.

Šimonović je novinarima u Saboru izjavio kako Ministarstvo radi na novom, suvremenom zakonu, platformu kojega će vladi vjerojatno podastrijeti do kraja mjeseca.

"Osobno sam protiv doživotnog zatvora, ali naravno slušam glas javnosti, stručne i šire, pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod rasprave", kazao je ministar, koji ističe kako treba osigurati zaštitu društva od pojedinaca koji su i nakon izdržavanja kazne društveno opasni.

Objasnio je kako je neprihvatljiva sadašnja praksa da se tek nakon što takvi iziđu na slobodu raspravlja treba li ih smjestiti u specijalizirane ustanove.

"To je pogrešna praksa i tu ćemo tražiti bolja rješenja, međutim osobno smatram da doživotni zatvor nije primjeren za humanost hrvatskog društva", kazao je Šimonović.

Ministar je izjavio i da očekuje da će do kraja mjeseca biti potpisan i sporazum s BiH izvršavanju pravomoćnih kazni izrečenih u drugoj državi. Objasnio je da je riječ o sporazumu potpisanom još 1996., po kojem je, međutim, osuđena osoba morala dati svoju suglasnost da se kazna izvrši u drugoj državi.

"Naravno, nitko nije bio suglasan i onda se izbjegavalo izvršenje kazne. Takva suglasnost sada više neće biti potrebna", rekao je Šimonović.

U sporazumu, međutim, ostaje odredba po kojoj svaka država ima pravo ocijeniti hoće li primijeniti kaznu ako je izrečena za djela vojnog, političkog ili financijskog karaktera.

"Iskreno se nadam da će ta odredba biti jako restriktivno tumačena", kazao je Šimonović, a na pitanje hoće li novi sporazum do kraja riješiti problem prebjega odgovorio je, "djelomično ćemo ga riješiti, jer je riječ samo o pravomoćnim presudama".

Ministar je kazao i kako se nada da će se odmah nakon ustavnih promjena koje će omogućiti izručivanje hrvatskih državljana drugim državama krenuti u potpisivanje sporazuma o izručivanju sa svim zemljama jugoistoka Europe.

"U početku će se ići na izručivanje za djela korupcije i organiziranog kriminala, jer je to jedan od prioritetnih problema za države u regiji. U tom slučaju ne radi se o pravomoćnim presudama, nego je sama činjenica da je netko optužen dovoljna da dođe do izručenja", naglasio je Šimonović.

Dodao je izručivanje za druga kaznena djela "još previše politički osjetljivo da bi se dobila suglasnost za potpisivanje sporazuma".

"No, čvrsto vjerujem da će dobra iskustva u dijelu oko korupcije i organiziranog kriminala doprinijeti da se sporazumi prošire i na druga kaznena djela", rekao je Šimonović. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 15:38:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh