« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SSSH:

Hrvatska nije osigurala prava i socijalnu sigurnost radnika

Kako radnicima koji plaće nisu dobili mjesecima objasniti njihova ljudska i radnička prava, pitaju se sindikalci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

SSSH

,

radnička prava

,

Međunarodni dan ljudskih prava

Iako je potpisala Europsku socijalnu povelju, Hrvatska još nije ratificirala pravo na sigurnost i zaštitu na radu, pravo na pravičnu plaću i socijalnu sigurnost radnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Grad Zagreb.

Naša zemlja nije osigurala ni provedbu prava na profesionalnu izobrazbu i socijalnu rehabilitaciju tjelesnih i duševno oštećenih osoba, pravo obavljanja plaćene djelatnosti na teritoriju drugih ugovornih stranaka, te pravo radnika migranata i njihovih obitelji na pomoć i zaštitu, naglasila je županijska povjerenica SSSH-a za Grad Zagreb Jagoda Milidrag-Šmid.

Kako objasniti radnicima Ingra Gradnje i Industrogradnje njihova ljudska i radna prava, kada ti isti radnici još nisu za svoj rad dobili plaće za kolovoz, rujan i listopad, upitao je Ivan Kovačević, član Županijskog vijeća i regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika". (hina/metro-portal)

09.12.2009. 15:28:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh