« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
BRAVO

Italija postrožila kazne za nasilje nad ženama

Talijanska vlada je u četvrtak objavila da je usvojila zakon o strožim kaznama za nasilje nad ženama, koji bi uskoro trebao potvrdili parlament

Kad se uloži tužba, više neće moći biti povučena
Kad se uloži tužba, više neće moći biti povučena (Arhiva)
Više o

Italija

,

kazne

,

nasilje nad ženama

'Vlada je u četvrtak ujutro usvojila odluku o novim normama protiv nasilja nad ženama. Obećano, učinjeno', na Twitteru je objavio šef vlade Enrico Letta.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog tog pozitivnog znaka radikalne promjene stajališta i borbe protiv tužnih pojava nasilja nad ženama i rekao da je ponosan što je usvojen taj tekst koji donosi 12 mjera.

Prema podacima sindikata Cgil u prvih šest mjeseci 2013. u Italiji je ubijena 81 žena, od kojih je 75 posto ubio partner ili član obitelji. Godine 2012. u Italiji su ubijene 124 žene.

Zakon predviđa oštrije kazne i otegotne okolnosti kada je nasilje počinjeno u nazočnosti maloljetne osobe ili nad trudnom ženom. Kad se uloži tužba, više neće moći biti povučena i proces će biti obvezan.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je naglasio da zakon ima tri svrhe: spriječiti nasilje, kazniti ga i zaštititi žrtve.

Sredinom lipnja Italija je bila peta zemlja Vijeća Europe koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, poznatu kao Istanbulska konvencija.

09.08.2013. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh