« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SAMO BLAGA CENZURA

Italija odustala od zabrane webova koji pozivaju na mržnju

Usprkos eksploziji webova podrške napadaču na Berlusconija zaključeno je da će se rješenje tražiti kroz zajednički pravilnik ponašanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Italija

,

napad berlusconi

,

kontrola weba

Italija je u utorak odustala od planova blokiranja internet stranica koje raspiruju mržnju unatoč obećanju radikalnih mjera nako što su se na internetu prošloga tjedna pojavile stranice obožavatelja napadača i podržavatelja napada na premijera Silvija Berlusconija.

Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, koji je predložio blokadu takvih stranica nakon napada na premijera, nakon sastanka sa predstavnicima Facebooka, Googlea, Microsofta i drugih internetskih servisa rekao je da će tražiti rješenje kroz zajednički pravilnik ponašanja a ne novi zakon.

"Put kojim će se ići je nalaženje dogovora sa svima uključenim i izbjegavanje prisile putem novih mjera", rekao je Maroni novinarima. "Ako se taj dogovor postigne on bi bio prvi takve vrste u svijetu", rekao je dodavši da će u siječnju biti održano još razgovora.

Berlusconijevi suradnici i saveznici pobjesnili su zbog stranica obožavatelja Massima Tartaglie, koji je 13. prosinca u Milanu udario Berlusconija u lice, koje su se pojavile na inernetu, uglavnom na Facebooku i YouTubeu, samo nekoliko sati nakon napada.

Facebook je u prošlotjednoj izjavi rekao da će poduzeti brzu akciju uklanjanja svakog sadržaja prijavljenog da predstavlja izravnu prijetnju bilo kojoj osobi.

Također je zatvorio najveću stranicu obožavatalja Tartaglie kojoj se u manje od 48 sati pridružilo 100.000 ljudi. U utorak se, međutim, mogu vidjeti još najmanje dvije grupe podrške Tartagli.

Na Youtubeu se pojavila i snimka koja u sumnju dovodi napad i tvrdi da je isti namješten. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 06:30:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh